Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Larm: pressfriheten når lägsta nivån på tio år

Publicerad: 2 maj 2014, 06:42

Dawit Isaak.

Pressfriheten i världen har nått den lägsta nivån på tio år efter att den har försämrats i länder som Egypten, Turkiet och Ukraina, enligt Freedom House. Quentin Tarantino gör ett nytt försök att stämma nöjesbloggen Gawker efter att han anser att den har läckt hans manus till "The hateful eight". Fast Company vinner "Årets Bästa Tidskrift" i USA.


Larm: pressfriheten når lägsta nivån på tio år
Världens pressfrihet har nått den lägsta nivån på tio år efter att ha försämrats i länder som Egypten, Turkiet och Ukraina. Det hävdar amerikanska Freedom House i sin rapport för 2013 inför pressfrihetens dag på lördag den 3 maj, enligt Svenska Dagbladet.
63 av 197 länder anses ha pressfrihet, 68 länder ses som ”delvis fria” medan 66 länder ses som ”icke fria”.
– Den övergripande trenden är definitivt negativ, säger Karin Karlekar, projektledare för rapporten.
Sämst pressfrihet finns Nordkorea, Turkmenistan och Uzbekistan, medan den är bäst i länder som Nederländerna, Norge och Sverige.

Tarantino stämmer nöjesblogg – igen
Filmregissören Quentin Tarantino har återvänt till domstol för en andra rond mot Gawker Media, som han anser har läckt manuset till hans kommande film ”The hateful eight”.
Den 22 april nekades han en juridisk uppgörelse eftersom han inte kunnat bevisa att Gawker är inblandat i manusläckan.
Quentin Tarantino kräver Gawker på 6,5 miljoner kronor i skadestånd. Han ska fortsätta arbeta med manuset trots att det har läckt ut på nätet, enligt Svenska Dagbladet.

Schibbye: ”Drivit flest journalister i exil”
Nio journalister har fängslats i Etiopien. Anklagelsen gäller att man har använt sociala medier för att skapa oro i landet, enligt Expressen.
Martin Schibbye har ihop med Johan Persson själv fängslats i Etiopien i samband med ett frilansuppdrag, men benådades efter 14 månader.
– Det är det land som i världen som drivit flest journalister i exil, säger Expressen-medarbetaren tillika förefattaren.

Danmark vill minska public service
Den danska regeringen vill sänka DR:s licensintäkter med 75-80 miljoner danska kronor per år, enligt Sydsvenskan som refererar till Berlingske.
Kulturministern, Marianne Jelved, vill avskaffa den så kallade företagslicensen, som innebär att offentliga och privata verksamheter betalar en egen radio- och tv-licens.
Berlingske uppger att regeringen kommer att ha majoritet för beslutet.

Hon vann Top Model
22-åriga Feben Nagash från Stockholm har vunnits årets upplaga av TV3-programmet ”Top Model Sverige”. Tävlingen avgjordes i Kapstaden i Sydafrika och hon får ett kontrakt med modellagenturen Stockholmsgruppen samt ett modereportage i tidningen Plaza Kvinna.
Feben Nagash uppger att hon är nöjd med vinsten, men mindre nöjd med hur hon har framställts i programmet, enligt Svenska Dagbladet.

Fast Company vinner ”Årets Bästa Tidskrift”
600 magasin har tävlat i National Magazine Awards 2014 i New York.
Fast Company vinner hela fyra Ellies, däribland topp-priset ”Magazine of the year”. Fast Company slog tidningar som The Atlantic, Bon Appétit och Esquire, enligt Adweek.
Om man bryter ned på förlag så vann Condé Nest hela åtta utmärkelser, medan Hearst och Time Inc fick två vardera.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.