måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Larmet om Aftonbladet Kultur sågas – hon kräver att artikeln tas bort

Publicerad: 16 januari 2017, 13:33

Afronbladets kulturchef Åsa Linderborg

Foto: Andreas Elgstrand

Den vetenskapliga artikeln som angrep Aftonbladet Kultur som spridare av rysk propaganda kritiseras hårt av forskare vid Umeå universitet. Tidningens kulturchef Åsa Linderborg kommer nu att begära att artikeln avpubliceras.

Ämnen i artikeln:

RysslandVladimir PutinÅsa LinderborgExpressenAftonbladet

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Resumé har i flera vändor rapporterat om hur Aftonbladet Kultur anklagats för att gå Ryssland och Vladimir Putins ärenden. Det var förra helgen som Utrikespolitiska Institutets forskare Martin Kragh och Sebastian Åsberg anklagade Aftonbladet Kulturs skribenter för att bidra tull spridandet av rysk desinformation. Artikeln publicerades i Journal of Strategic Studies och uppmärksammades bland annat av Expressens kulturchef Karin Olsson som instämde i kritiken.

"Inte så värst mycket av just detta är egentligen några nyheter. Det har varit svårt att undgå att Aftonbladets kultursida ofta låtit som ryska propagandister (...) Men Nordens största tidning, med Åsa Linderborg som kulturchef, har inte bekymrat sig över att man agerat som Putin-press. Jag undrar om det i dag, i dessa sorgliga Trump-tider, känns lika fräsigt radikalt att låta som en kanal för Kreml?" skrev hon i Expressen i samband med att forskningsatikeln publicerades.

LÄS MER: Aftonbladet anklagas för att sprida Putins världsbild
LÄS MER: "En häxtjakt som måste upphöra"

Nu sablas forskningsartikeln ner totalt av två forskare.I ett nära två timmar långt avsnitt av podden Mediespanarna genomför Jesper Enbom, lektor på Institutionen för medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet och Erik Lindenius, filosofie doktor och utbildningsledare vid Kansliet för humaniora.en dissekering forskningsartikeln. Det rapporterar Journalisten.

Här är några uttalanden från Jesper Enbom i podden.

"Bristerna i den här rapporten är så gigantiska att man skulle få plats att segla ett ryskt hangarfartyg genom dem."

”Den bidrar till mer paranoia. Vi hamnar i en situation i Sverige där varje nyansering av debatten kan beskrivas nästintill som landsförräderi.”

”DNs chefredaktör Peter Wolodarski och Expressen Kultur har valt att lyfta fram den, och även internationella medier, bland andra The Guardian. Paradoxalt nog blir rapporten ett exempel på desinformation och visar hur lättmanipulerade medier är. Referenserna i artikeln och hur den är uppbyggd borde ha rest varningsflagg. Men journalister har uppenbarligen inte läst rapporten”

"Det är ett läge för självkritik bland journalister som spridit artikeln", säger Jesper Enbom.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg kommer att begära att forskningsartikeln i Journal of Strategic Studies avpubliceras.

– Dessutom kommer vi att låta ta fram en errata, som det heter på fackspråk, som vi kommer att översätta till engelska och som ska publiceras på Aftonbladets hemsida. Våra skribenter har blivit smutskastade och stämplade även i internationell press. De är bara hjälpligt anonymiserade, det är väldigt lätt att identifiera dem, bland annat eftersom vi inte har så många medarbetare som har skrivit om Ryssland och Ukraina. Det här är journalister som rör sig på en internationell arena, så för dem är det här jäkligt problematiskt, säger Åsa Linderborg till Journalisten.

Journalisten: Vad menar du med errata?
– Eftersom osanna påståenden om oss har spridits i svensk press och i internationell press, så måste vi berätta exakt vad det är som den här rapporten påstår som det inte finns några som helst belägg för. De här ryktena måste vi döda på något sätt. Det gör vi i första hand av respekt för våra skribenter. De far väldigt illa av det här, på en internationell marknad.


Resumé har hört av sig till Expressens kulturchef Karin Olsson för en kommentar. Hon avböjer, med hänvisning till att hon kommer att skriva om detta i Expressen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev