Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lars Adaktusson i markbråk

Publicerad: 7 december 2010, 09:08

Lars Adaktusson har retat upp Eknäs Samhällighetsförening på Blidö. Men medieprofilen försvarar röjningen med näbbar och klor: – Jag har tillstånd att ta bort sly och ogräs. Jag har inte tagit ned några träd och ingen har gjort det på mitt uppdrag.


Ämnen i artikeln:

Lars Adaktusson

Lars Adaktusson. Foto: TV8.

Miljonärer som tar ned träd för att få bättre strandutsikt har varit en het fråga i media på sistone. Hela debatten började med en miljonär i Bromma som fällde tallar på kommunal mark för att få bättre utsikt.

Resume.se kan avslöja att förre TV8-programledaren Lars Adaktusson befinner sig i konflikt med Eknäs Samfällighetsförening på Blidö.

Bråket gäller att Lars Adaktusson röjt vid den skogsmark föreningen äger i direkt anslutning till hans tomt:

– Det har gjorts ett omfattande markarbete. Två träd har fällts men vi vet inte av vem. Lars Adaktusson har tillstånd att röja sly och ogräs, men här talar vi om markarbeten på 500-1000 kvadratmeter, säger Arne Ljungqvist, ordförande i Eknäs Samfällighetsförening.

Föreningen har ett 90-tal medlemmar och genomsnittliga tomtstorleken är 2 500-3 000 kvadratmeter. Föreningen har köpt in ett skogsområde och det är just det området som gränsar till Oxhalsö Norra, där Lars Adaktusson är medlem:

– Deras medlemmar är inte inblandade, utan det här är något som han har gjort på eget bevåg.
Eknäs Samfällighetsförening har haft frågan uppe vid årsmötet:

– Han retade upp folk. Marken känns som att den har blivit privatiserad och medlemmarna drar sig för att gå in på den. Så vi kommer att kräva ersättning av Lars Adaktusson, säger Arne Ljungqvist.

Första gången Resumé ringer Lars Adaktusson hävdar han att han inte har fällt några träd vid marken som gränsar mot hans lantställe, utan att det endast rör sig om att bort sly och ogräs. Han uppger också att det inte har varit några bråk med grannarna.

Efter att Resumé talat med samfällighetsföreningen och ringt upp på nytt blir svaret:

– Jag har bara tagit bort sly och ogräs och jag har träffat samfällighetsföreningen. Men min känsla är att vi har rett ut det hela, säger Lars Adaktusson.

Men de vill ha ersättning av dig?
– Jag har inte fått några sådana propåer. Jag har inte gjort någon skada. Jag skrev ett brev till dem i våras eftersom jag hörde att folk längre bort reagerat över att jag tagit bort slyn. Jag bad om ursäkt för att jag inte hade kommunicerat med samfälligheten innan jag tog bort slyn med rötterna, säger Lars Adaktusson.

Men det ska även ha försvunnit björkar?
– Varken jag eller någon som har hyrts in har tagit bort några träd. Jag har ingen anledning att ta ned träd då det finns inte några i vägen för mig, säger Lars Adaktusson.

Men enligt anonyma källor har Lars Adaktusson gjort stor åverkan:
”Han har tagit ner allt på allmänningen, träd, sly etc. Plus vänt jorden upp och ner med alla rötter. Verkar som om han ska anlägga gräsmatta...”

En av de bofasta är mäkta irriterad:
– Alla Stockholmare som kommer hit är likadana. De tror att de äger skärgården och råkar man vara femte generationens skärgårdsbo får man inte göra något för de baddjävlarna. Jag fick exempelvis inte anlägga en brygga, säger Jan Söderman.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Lars Adaktusson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.