Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lars Dahmén blir Sydsvenskans publisher

Publicerad: 21 november 2012, 14:00

Lars Dahmén blir Sydsvenskans publisher

I dag utsåg Sydsvenskans styrelse, föga överaskande, vd:n Lars Dahmén till publisher. Samtidigt blir Pia Rehnquist ny redaktionschef på tidningen.


I förra veckan berättade Resumé att Daniel Sandström kommer att lämna jobbet som chefredaktör för Sydsvenskan. Han kände sig klar efter mer än tio år på tidningen. Omgörningen av tidningen blev en bra slutpunkt och han aviserade sin kommande avgång redan i våras.

Nu får tidningen en ny ledarmodell när Lars Dahmén blir publisher, med andra ord både vd, chefredaktör och ansvarig utgivare. Han blir det efter ett styrelsebeslut under eftermiddagen.

En ytterligare förändring i redaktionsledningen är att Pia Rehnquist tillträder den nyinrättade tjänsten som redaktionschef på Sydsvenskan efter årsskiftet.

Hennes primära uppgift blir att leda det dagliga arbetet på redaktionen. Pia Rehnquist har jobbat på Sydsvenskan sedan 2001 och är sedan januari i år en av två nyhetschefer. Jonas Kanje, idag redaktionschef på City Skåne, ersätter Pia Rehnquist som nyhetschef.

Lars Dahmén har varit vd på Sydsvenskan sedan  i september 2011.

Innan dess arbetade han under många år på IDG som journalist, som chefredaktör för IT-nyhetstidningen Computer Sweden och slutligen som vd.

Hur mycket kommer du att delta operativt i det redaktionella arbetet?
– Jag kommer att vara med så mycket som möjligt. Min ambition är att hela tiden utgå från redaktionen och det dagliga arbetet med tidningen. Samtidigt kräver vd-uppdraget mycket uppmärksamhet. Det är därför som Pia Rehnquists roll har inrättats. Vi behövde nån som kompletterade mig och stärker upp redaktionen, säger Lars Dahmén till Resumé.

I korthet, varför inrättar ni publisherrollen?
– Det jag tycker är viktigast är att det blir enklare att genomföra förändringar snabbt. Vi får en tydligare organisation med en person som både måste ta hänsyn till det publicistiska och redaktionella.

Med den nya rollen som publisher tillträder Lars Dahmén sin första redaktionella tjänst sedan han lämnade chefredaktörsrollen på Computer Sweden 2006.
– Det underlättar att jag har jobbat redaktionellt innan, även om jag har respekt för att det är helt andra utmaningar nu än tidigare.

Hur kommer du att sätta avtryck som chefredaktör?
– Vi har redan i dag en fungerande organisation och jag står bakom den omgörning som vi nyligen har genomfört. Jag kommer inte att gå in och stuva om alltför mycket. Daniel Sandström och jag delar samma syn på kvalitetsjournalistik.

Sydsvenskan har länge kämpat med en negativ ekonomisk trend. Vad ska ni göra för att vända utvecklingen?
– Vi har redan vänt trenden och kommer att visa betydligt bättre siffror i år. Samtidigt har Sydsvenskan liksom många andra tidningar problem med att få in tillräckligt mycket annonsintäkter. Det är delvis ett strukturellt problem, men främst ett konjunkturellt bekymmer.

En åtgärd för att försöka höja intäkterna blir att ta betalt på nätet efter årsskiftet.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.