Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
Media
Publicerad: 17 april 2013, 07:08
Sydsvenskans medarbetare fick ett riktigt chockbesked under gårdagen. Ett sparpaket är att vänta. Uppgifter i media gör gällande att det rör sig om 20-30 redaktionella tjänster, men Sydsvenskans fackordförande Pia Röding har inte fått någon information om antalet ännu: – Ledningen envisas fortfarande med att inte säga hur många som berörs, men i förhållande till resultat utifrån budget hamnar det nog där någonstans. Jag räknar med att få information inom en vecka, säger hon.
Uppgifter gör gällande att var femte journalist får lämna Sydsvenskan, enligt Medievärlden.
Ledningen ska gå runt och informera personalen under dagen.
Pia Röding har fått mängder av frågor från oroliga medarbetare som undrar hur de ligger till på LAS-listan:
– I en sådan här bekymmersam situation blir man orolig. Man undrar om man har jobbet kvar, måste man flytta till Stockholm och liknande är frågor som dyker upp, säger Pia Röding.
Hon känner sig också lite förvånad över att ledningen ännu inte har gett någon information om hur många medarbetare man räknar med att göra sig av med:
– Man brukar typ säga 40 och sedan landar det på 35. Det är ju ett wheelande och dealande hela tiden, säger Pia Röding.
Er vd Lars Dahmén har tidigare sagt till Resumé att man måste spara, men det blir ”inget nytt stort paket.” Hur ser du på det?
– Jag tycker att det blir en lek med ord. Vad är egentligen definitionen av ett paket. Det är klart att det kan komma pengar från Bonnier som erbjuder ditt eller datt, men jag tycker att det här rör sig om ett sparpaket hur man än definierar det, säger Pia Röding.
Uppgifter gör också gällande att er ordförande Gunilla Herlitz har en fablesse för att man inte ska producera samma material på två ställen. Det vill säga att ni kanske kan komma att använda DN-material?
– Vi är idag cirka 160 personer och i och med att vi blir färre så ligger det nära till hands att ha tätare samarbeten med DN. Men det är inget som jag har diskuterat med ledningen än så länge, säger Pia Röding.
Hon menar att för just journalistkåren så finns det inte så många alternativ till Sydsvenskan i Skåne annat än LRF, Kvällsposten och etermedia.
– Här finns inte så mycket småtidningar att tala om, utan det ser ut ungefär som i Norrland, säger Pia Röding.
Hon är idag 55 år och är under sitt år som förtroendevald undantagen neddragningar, men hon utesluter inte att hon ändå kan få frågan att gå längre fram:
– Jag är ju så pass gammal att man kanske tycker att det är intressant att bli av med mig, säger Pia Röding.
Hon tycker att hon redan nu ser tydliga tecken på hur facket och MBL-förhandlingar får allt mindre betydelse i takt med kärvare tider i mediebranschen:
– Ledningen talar allt oftare om otillräckliga kvalifikationer och den tid då folk fick gå efter LAS-listan kännas förbi. Det är också ett stressigt jobb och det krävs att man är ett fullblod för att orka jobba på en tidningsredaktion idag, säger Pia Röding.
Sydsvenskan nådde resultatmålet om 30 miljoner kronor förra året. Varför går ni dåligt nu?
– Det har gått dåligt för alla medier under de tre första månaderna. Erfarenheterna visar också att efter varje tapp så går man inte tillbaka till den nivå som man hade tidigare, säger Pia Röding.
Har er ordförande Gunilla Herlitz kommit ner från Stockholm nu i och med vad som ändå måste betraktas som ett sparpaket?
– Nej, hon är nere och vänder på styrelsemötena. Nästa möte sker i juni, säger Pia Röding.
Hon passar också på att ge en passning till Bonnier:
– Bonnier vill hela tiden att vi ska leverera resultat. Det finns inget tålamod längre, säger Pia Röding.
Karl-Johan Byttner