Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”LAS-listan är förbi”

Publicerad: 17 april 2013, 07:08

Sydsvenskans medarbetare fick ett riktigt chockbesked under gårdagen. Ett sparpaket är att vänta. Uppgifter i media gör gällande att det rör sig om 20-30 redaktionella tjänster, men Sydsvenskans fackordförande Pia Röding har inte fått någon information om antalet ännu: – Ledningen envisas fortfarande med att inte säga hur många som berörs, men i förhållande till resultat utifrån budget hamnar det nog där någonstans. Jag räknar med att få information inom en vecka, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Lars DahménSydsvenskan

Uppgifter gör gällande att var femte journalist får lämna Sydsvenskan, enligt Medievärlden.  

Ledningen ska gå runt och informera personalen under dagen.

Pia Röding har fått mängder av frågor från oroliga medarbetare som undrar hur de  ligger till på LAS-listan:
– I en sådan här bekymmersam situation  blir man orolig. Man undrar om man har jobbet kvar, måste man flytta till  Stockholm och liknande är frågor som dyker upp, säger Pia Röding.

Hon  känner sig också lite förvånad över att ledningen ännu inte har gett  någon information om hur många medarbetare man räknar med att göra sig  av med:
– Man brukar typ säga 40 och sedan landar det på 35. Det är ju ett wheelande och dealande hela tiden, säger Pia Röding.

Er vd Lars Dahmén har tidigare sagt till Resumé att man måste spara, men det blir ”inget nytt stort paket.” Hur ser du på det?
–  Jag tycker att det blir en lek med ord. Vad är egentligen definitionen  av ett paket. Det är klart att det kan komma pengar från Bonnier som  erbjuder ditt eller datt, men jag tycker att det här rör sig om ett  sparpaket hur man än definierar det, säger Pia Röding.

Uppgifter gör  också gällande att er ordförande Gunilla Herlitz har en fablesse för att  man inte ska producera samma material på två ställen. Det vill säga att  ni kanske kan komma att använda DN-material?
– Vi är idag cirka 160  personer och i och med att vi blir färre så ligger det nära till hands  att ha tätare samarbeten med DN. Men det är inget som jag har diskuterat  med ledningen än så länge, säger Pia Röding.

Hon menar att för just  journalistkåren så finns det inte så många alternativ till Sydsvenskan i  Skåne annat än LRF, Kvällsposten och etermedia.
– Här finns inte så mycket småtidningar att tala om, utan det ser ut ungefär som i Norrland, säger Pia Röding.

Hon  är idag 55 år och är under sitt år som förtroendevald undantagen  neddragningar, men hon utesluter inte att hon ändå kan få frågan att gå  längre fram:
– Jag är ju så pass gammal att man kanske tycker att det är intressant att bli av med mig, säger Pia Röding.

Hon  tycker att hon redan nu ser tydliga tecken på hur facket och  MBL-förhandlingar får allt mindre betydelse i takt med kärvare tider i  mediebranschen:
– Ledningen talar allt oftare om otillräckliga  kvalifikationer och den tid då folk fick gå efter LAS-listan kännas  förbi. Det är också ett stressigt jobb och det krävs att man är ett  fullblod för att orka jobba på en tidningsredaktion idag, säger Pia  Röding.

Sydsvenskan nådde resultatmålet om 30 miljoner kronor förra året. Varför går ni dåligt nu?
– Det  har gått dåligt för alla medier under de tre första månaderna.  Erfarenheterna visar också att efter varje tapp så går man inte tillbaka  till den nivå som man hade tidigare, säger Pia Röding.

Har er ordförande Gunilla Herlitz kommit ner från Stockholm nu i och med vad som ändå måste betraktas som ett sparpaket?
– Nej, hon är nere och vänder på styrelsemötena. Nästa möte sker i juni, säger Pia Röding.

Hon passar också på att ge en passning till Bonnier:
–  Bonnier vill hela tiden att vi ska leverera resultat. Det finns inget tålamod längre, säger Pia Röding.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Lars DahménSydsvenskan

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.