Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Läsarna hjälper SvD att skriva historia

Publicerad: 15 september 2016, 08:02

SvD Kultur lanserar i dag en digital satsning, där läsare och kulturpersonligheter tillsammans bjuds in för att skapa en mångfacetterad bild av det förflutna. Den har fått namnet "Jag minns – dela ditt minne och skriv vår historia".


Ämnen i artikeln:

SvD.seSvD Kultur

Med den nya digitala satsningen vill SvD:s ambition utveckla formerna för läsarmedverkan och för kulturjournalistiken på nätet.

– Vi vill engagera läsarna i att tillsammans med redaktionen och etablerade skribenter skapa en kvalitativ helhet. Alla personliga minnen kommer att bilda en fascinerande och brokig bild av vad som hänt i Sverige och i världen de senaste hundra åren, säger SvD:skulturchef Lisa Irenius i ett pressmeddelande.  

Med "Jag minns" vill SvD ta nästa steg efter digitala projekt som exempelvis "Svenskans vackraste ord" (2015), där tiotusentals läsare nominerade och röstade fram "förgätmigej" till det vackraste av alla.

Inspirationen till "Jag minns..." kommer från kultböcker som den amerikanske artisten och författaren Joe Brainards "I remember" och från hans franske författarkollega Georges Perecs "Je me souviens".  Korta minnesfragment, som alla inleds med orden "Jag minns", bildar tillsammans en helhet.

Den svenske historikern och författaren Peter Englunds kommande skildring av sin barndom är också den stöpt i samma form.

– SvD:s läsare är passionerat intresserade av historia, litteratur och skrivande. Vi är mycket glada över att så många författare och konstnärer valt att ställa upp och delge oss sina minnen, säger SvD:s litteraturredaktör Madelaine Levy.

Nu ser vi fram emot att även få ta del av läsarnas bidrag till "Jag minns". Författarna David Lagercrantz, Horace Engdahl, Sigrid Combüchen och Jens Lapidus är tillsammans med konstnären Karin Broos bara några av alla de celebriteter som kommer att medverka.

Från och med i dag, torsdag, kan SvD:s läsare lämna sina minnen direkt på sajten. Inom kort kommer utvalda bidrag att presenteras på SvD.se, i ett speciellt digitalt format utformat för att sätta texten i fokus och låta läsare bläddra sig fram genom historien samt dela minnen i sociala medier.

Projektet löper under hela hösten. Läsarna kommer även ha möjlighet att lämna sina minnen till "Jag minns" i Svenska Dagbladets monter under Bok & Bibliotek i Göteborg 22–25 september.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

SvD.seSvD Kultur

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.