måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lasse Anrell: ”Jag blev jävligt förbannad”

Publicerad: 12 oktober 2015, 10:18

Lasse Anrell upptäckte till sin förvåning att karaktären "Spinkis" dykt upp i ny bok (till höger).

Medieprofilen Lasse Anrell fick en chock i fredags. Till hans stora förvåning att hade hans och Mati Lepps karaktär "Spinkis" från 1990-talet dykt upp i en ny bok – utan att han blivit tillfrågad.

Ämnen i artikeln:

Lasse AnrellUpphovsrätt

FT

Fredrik Thambert


Den första boken om "Spinkis" gavs ut 1992 och översattes till sju språk. Bakom karaktären står journalisten Lasse Anrell och illustratören Mati Lepp. Nu har en ny bok om Spinkis getts ut av Hjelm Förlag i form av en skrivarbok för barn. I förra veckan upptäckte Lasse Anrell den av en händelse.
– Jag blev jävligt förbannad eftersom de inte hade frågat om lov, och gjort om ursprungsverket till något helt annat. Jag tycker inte att man kan göra så utan att få ett godkännande, säger han.

Senare fick Lasse Anrell reda på att förlaget hade fått Mati Lepps godkännande, men att de inte hade kontaktat honom, som också står som upphovsman.
– Verket är vårt i 70 år om jag minns rätt. I Kina kan man syssla med sånt här men inte i Sverige, säger han.

Men istället för att dra förlaget inför rätta har Lasse Anrell fått till en uppgörelse som han känner sig nöjd med.
– Jag fick en ursäkt av dem, där de säger att de har skett ett missförstånd. Jag har svarat att jag är glad för det, men inte nöjd. Men eftersom jag redan har tjänat mina pengar på den Spinkis bad jag dem att sätta in en större summa pengar till Radiohjälpens flyktinginsamling. Jag fick svar efter 27 sekunder att de gärna godtar det. Antingen vill de få en stjärna i himlen, eller så är det jävligt skönt att slippa skiten.

Redaktören Fredrik Hjelm hävdar att ett missförstånd ligger bakom att de inte tog kontakt med Lasse Anrell på förhand.
– Mati Lepp har vi jobbat med i jättemånga år. Jag var helt säker på att de gjorde upp det här sinsemellan. Så måste det blivit ett missförstånd här. Det var jättetråkigt att han blev ledsen, och det förstår jag givetvis att han blev, säger han.

Hjelm Förlag har nu skänkt 3000 kronor till Radiohjälpen, och framöver kommer de att skärpa rutinerna.
– Absolut, vi måste prata med bägge upphovsmännen och inte bara med en. Det var jättetråkigt att det blev så här, men vi levde med föreställningen att Mati hade kollat med honom.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev