Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lasse Wierup om Polisens uttalande: "Kan säkert lura en och annan"

Publicerad: 25 januari 2016, 13:09

Lasse Wierup svarar på Polisens kritik.

Foto: DN.se/Twitter

Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander gick hårt åt medierna angående rapporteringen om We are Sthlm i fredagens Resumé. Nu slår DN-journalisten Lasse Wierup tillbaka.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterDNMediekritikLasse WierupPolismyndighetenPolisenKritik

Den 9 januari avslöjade Lasse Wierup hur killgäng somrarna 2014 och 2015 ofredat unga flickor vid festivalen We are Sthlm i Kungsträdgården. Diskussionerna har sedan dess tagit fasta både på Polisens mörkläggning, men även medias spel i det hela. Framförallt har anledningen att uppge etnicitet vid brott diskuterats flitigt.

Storyn fick ny fart då Lasse Wierup under förra veckan berättade om hur Polisens arbete med flyktingar hålls hemligt för medierna. Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander gick i fredags ut i Resumé och kritiserade medierna för att inte kontrollera fakta vad gäller rapporteringen kring sexualbrotten.

Lasse Wierup svarar nu på kritiken. Journalisten jobbade själv inte på DN då festivalen hölls. Han fick tag i uppgifterna först den 8 januari.

– Desken fick ett mejl från en polis som var kritisk till att varken polisen själv eller media berättat om de här händelserna. Jag pratade med dem inom polisen som jobbade på fältet och fick bekräftat att det här hade varit ett stort problem, vilket jag berättade om dagen därpå. Och det jag skrev var att det var väldigt gåtfullt att medierna, med något undantag, inte hade rapporterat om det här. Det jag hann göra var att kontrollera att uppgifterna stämde och prata med folk inom Polisen, säger Lasse Wierup och fortsätter:

– Efter det fick jag mängder av mejl, bland annat från poliser som jobbat vid insatsen. Det ledde till att jag kunde ta del av polisens interna dagrapporter. I en av dem talade man om cirka 50 personer, företrädesvis ensamkommande ungdomar från Afghanistan. Jag tyckte det var relevant att nämna flyktingbarnen i sammanhanget.

Vad tycker du om Gyllanders kritik om att medierna har återgett en onyanserad bild av sanningen?
– Från dag ett har polisen tagit på sig ansvar för den felaktiga återgivningen av situationen på festivalen. Det var i själva verket en väldig otrygghet för kvinnorna, men av det syntes inte någonting på polisens hemsida eller i det som kommunicerades i övrigt. DN har varit ledande i rapporteringen av den här frågan, så den erfarne och skicklige kommunikatören Varg Gyllander i statens tjänst har naturligtvis rätt ur uppdragsgivarens perspektiv när han skjuter på budbäraren, säger Lasse Wierup och fortsätter:

– Men vår uppfattning är naturligtvis att vi har gjort det som alla skulle göra med de här uppgifterna. Det viktiga för mig var att visa skillnaden mellan intern och extern information. För att kunna bevisa klyftan var det nödvändigt att citera ur rapporterna.

Peter Ågren, lokalpolischef i Stockholm, sade i den andra artikeln i DN att Polisen ibland inte väljer att säga som det är på grund av att de inte vill spela SD i händerna. Varg Gyllander gav detta citatet till Resumé i fredags: ”samtidigt är användandet av hans citat för att bevisa Polisens mörkläggning ett exempel på ett journalistiskt trolleritrick” En slagfärdig formulering, menar Lasse Wierup.

– Den kan säkert lura en och annan som inte tagit del av all rapportering. Peter Ågren har som polischef i Stockholm velat lyfta det här problemet och har gjort det utan att begära något källskydd. Tvärtom vill han få igång en debatt kring det som han menar är en uppfattning bland poliser, det vill säga att polisens kommunikationsavdelningar tillrättalägger och sållar på ett sätt som gör att verkligheten inte blir korrekt återgiven. Som journalist kan jag tycka att det är olyckligt att Varg Gyllander, i sin tunga roll inom polisen, inte har intresse eller förmåga att fånga upp detta.

– Sen kan jag ju säga att jag vet vad Varg Gyllander tycker egentligen. Första gången jag pratade om det här så sa han ”ja, men så är det väl för oss alla, och för journalistiken också, att man undviker det här och det är kanske är dags att vi vädrar ut detta”. Sen har det gått en tid och det är inte så han säger idag, säger Lasse Wierup och fortsätter:

– På ett sätt tar jag ganska lätt på det han säger. Men det är ju ägnat att vilseledda Resumés läsare och därför tycker jag att det är viktigt att betona att om jag, som journalist, får höra den här kritiken från en polischef och inte låter honom kolla till tals, då skulle vi verkligen kunna ha anklagats för att mörklägga.

Det har blivit mycket käbbel mellan DN och Polisen. Hur är er relation med Polisen idag?
– Det här har ju koppling till en större fråga, nämligen hur polisen allmänt sett återger saker och ting som rör flyktingsituationen. Och i förra veckan avslöjade DN att i princip allt som rör flyktingsituationen är hemligstämplat. Jag kan ju inse att polisledningen känner ett behov av att slå tillbaka mot den som rapporterar om det här, men jag känner ett väldigt stöd från det stora flertalet poliser som tycker att det är befriande att vi granskar detta.

– Man kan konstatera att polisens nya informationspolicy är att allt som sägs ska vara ägnat att öka förtroendet för myndigheten och bland annat därför anlitar man numera Prime PR. Allt handlar om att man vill styr mer och mer, så klart att man är missnöjd när vi ger en annan bild som kanske inte ökar förtroendet.

Vad anser du själv om påståendet med att ni skulle mörklägga?
– Jag skrev ju om detta redan i min första text, att jag kände oro och ett obehag över att man faktiskt inte hade berättat om det här. Jag menar, Aftonbladet var ju medarrangör till evenemanget och Sveriges Radio var där varje dag.

– Det här är Europas största ungdomsarrangemang som pågår inför öppen ridå, det är klart att det verkligen är ett underbetyg för massmedia att man inte lyckades skildra detta och ett otroligt svek mot de drabbade tjejerna, säger Lasse Wierup.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.