Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Laul talar ut om kränkningarna mot Wegerup

Publicerad: 12 mars 2018, 09:01

I en kränkande Youtube-film sjöng en berusad Robert Laul om kollegan Jennifer Wegerup som därefter lämnar Aftonbladet. Nu tar Laul bladet från munnen och talar ut om händelsen. – Att skylla på alkoholen, att man var full, är för slappt, säger han till SvD.


I en uppmärksammad artikel i Resumé i höstas beskrev Jennifer Wegerup de kränkningar och sexuella trakasserier som fick henne att lämna Aftonbladet.

Läs mer: Knäckt av kollegorna – så skapas kulturen som kränker kvinnor

Bland annat hade den tidigare vännen och kollegan Robert Laul filmats oerhört full när han sjunger obscena saker om Jennifer Wegerup.

Klippet lades upp på Youtube och cheferna uppmanade Jennifer Wegerup att tiga. Det var bra för Robert Laul och för Aftonbladet, men inte för henne själv, skriver hon. Tystnaden gör att hennes kamp för jämställdhet ifrågasätts.

Jennifer Wegerup beskriver hur hon långsamt sjunker över ”att behöva agera som om Laul är offret, som alkoholist".

Läs även: Sportbladetchefen om Wegerups kritik: "Vi gjorde det vi kände var rätt"

I december 2016 bestämmer hon för att säga upp sig. Jennifer Wegerup stod alltså inte ut, medan Robert Laul i dag jobbar kvar på Aftonbladet.

Han valde att inte uttala sig i artikeln i Resumé.

Men efter två nyktra år bokdebuterar nu Robert Laul med "Alkisbarn/Fotboll, fylla och fajt" och talar i Svenska Dagbladet ut om händelsen som fick en kollega att sluta.

Den där kvällen blev han "kidnappad och uthängd" av ett supportergäng, hävdar han. Efter en granskning av AIK:s ishockeyförening tog supportrarna ut sin hämnd genom att filma honom.

Jennifer Wegerup är inte den enda som han har skadat genom åren berättar han.

– Men att skylla på alkoholen, att man var full, är för slappt. Detta är viktigt för mig att säga: Jag tar ansvar för mina handlingar. De var förkastliga, det råder det ingen tvekan om.

Jennifer Wegerup menar att Aftonbladet brast i sitt stöd vid incidenten och beskriver en redaktionell värld där jämställdhet bara är viktigt på ytan.

Robert Laul tycker att kulturen på Aftonbladet har förbättras genom åren.

– Men nu talar jag om sportredaktionen, den enda avdelningen jag med trovärdighet kan uttala mig om. Och där tycker jag att attityden förändrats sedan början av 2000-talet. På andra avdelningar har det funnits en hårdare jargong. Sen kom Metoo och Aftonbladet hamnade i någon form av chocktillstånd. När det väl släppte har man tagit en rad initiativ för att förändra och förbättra kulturen.

Björn Wallenberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.