Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Laul till Svensson: Lämna tillbaka ditt presslegg

Publicerad: 7 september 2016, 08:50

Foto: Magnus Wennman/Montage: Yasmine Winberg

Expressens Niklas Svenssons tweet om att asylsökande som ljuger om sin ålder ska tvingas lämna landet får Aftonbladets Robert Laul att gå i taket.


Ämnen i artikeln:

Robert LaulAftonbladetExpressenNiklas Svensson

Den 3 september twittrade Expressens politiske reporter Niklas Svensson att han anser att asylsökande som ljuger om sin ålder ska lämna Sverige.

En som har reagerat på tweeten är Aftonbladets sportjournalist Robert Laul. I en debattartikel på SVT Opinion skriver Laul att uttalandet placerar Svensson långt till höger på den traditionella skalan.

"Låt oss först reda ut den yttersta konsekvensen av det Niklas Svensson skriver: Att den som ljuger om sin ålder gott kan dö", skriver Laul.

Laul skriver vidare:
"Sverigedemokraternas alla näthatare måste undra vad som pågår: För ett par år sedan blev de namn- och bildpublicerade i Expressen för liknande resonemang, nu basuneras citaten ut av tidningens mest profilerade politiska reporter."

Enligt Laul går inte Svenssons åsikt ihop med som definieras som journalistik och hänvisar till boken "The elements of journalism" skriven av Bill Kovach och Tom Rosenstiel där journalistens lojalitet till medborgaren betonas.

Laul avslutar debattartikeln med att skriva att Svensson i kraft av sin position sparkar nedåt, och borde tvingas lämna tillbaka sin presslegitimation.

Niklas Svenssons tweet från den tredje september är nu borttagen från Twitter men löd ordagrant:
"Den asylsökande som ljuger om sin ålder borde naturligtvis omedelbart tvingas lämna landet. Anser många. Och jag."

Den fjärde september, alltså innan artikeln på SVT Opinion publicerades, svarade Laul Svensson på twitter:
"I så fall bör även svenska journalister som ljuger i en kvällstidning omedelbart tvingas lämna landet, det är värre."

Björn Wallenberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.