Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Laul uppläxad efter råsop mot kollegor

Publicerad: 14 april 2014, 10:38

Robert Laul skyller på ”dåligt morgonhumör”.

Foto: Aftonbladet och skärmdump från Lauls Twitter-konto.

(UPPDATERAD) En upprörd Robert Laul anklagade kollegor på Sportbladet för att för att bedriva ”själva motsatsen till journalistik” genom att översätta artiklar rakt av. Då blev han uppläxad av sin chef. – Sportchefen tog mig i örat och det förtjänade jag, säger Laul till Resumé.

Ämnen i artikeln:

Erik NivaRobert LaulAftonbladetHåkan AndreassonSimon BankSportbladet

MH

Magnus Helander


" ...jag förstår inte hur man som journalist kan titta sig i spegeln efter att ha skrivit av något som har skrivits på annat håll...", skrev Robert LaulTwitter i lördags.

Han anklagade kollegor för att bedriva ”själva motsatsen till journalistik”.

"Tänk att gå till jobbet, och veta att idag har jag skrivit av en utländsk kollegas text. Hur mår man då? Är man glad för att den "delas",
skrev Robert Laul på Twitter i lördags och tillade, bland annat:

"Det går också i linje med
Jan Helin-journalistiken där det som delas är bra. Även om det är direkt översättning från utländsk tidning".

Kritiken gick att tolka som angrepp mot de skribenter på Sportbladet som skriver "dokument" om internationell fotboll och plockar information från utländska medier.

Robert Laul blev uppläxad av sin chef och bad om ursäkt för sina tweets.

– Det gick lite fort där, som det kan göra på Twitter, och jag uttryckte mig och otydligt och korkat vilket jag bad om ursäkt för på Twitter. Dåligt morgonhumör i kombination med en publicistisk motgång. Sportchefen tog mig i örat och det förjänade jag, säger Robert Laul till Resumé.

Han konstaterar att ihop-pusslade rewrites om internationell fotboll tycks uppskattas mer av läsarna än nyheter och eget journalistisk arbete om allsvenskan.

– Jag utvecklar resonemanget på bloggen, det var ingen kritik mot vare sig kollegor eller någon annan, utan mot en struktur och i slutänden mot läsarna och dem kan man inte kritisera, så det är väl helt enkelt som det är.

Han fortsätter:

– Jag tycker givetvis att alla som jobbar med internationella dokument hos oss, som (Erik) Niva, (Simon Bank) och (Patrik) Sjögren till exempel, är fantastiskt duktiga och gör en del av landets bästa journalistik, en journalistik som håller internationell toppklass. Det är min ärliga och bestämda uppfattning.

Du kritiserade chefredaktören Jan Helin också, kommentar?

– Jag tycker inte att jag kritiserade Helin heller. Jag kallade det "Jan Helin-journalistiken" och det syftar väl mer på att delningar har blivit ett mått på vad vi ska erbjuda läsarna under hans tid som boss men den diskussionen är ju inte ny. Jag har tidigare varit inne på att jag tycker det är ett konstigt sätt att styra vår journalistiska inriktning men företaget går ju bra så vem är jag att klaga.

Sportchefen Håkan Andreasson:

– Robert uttryckte sig extremt klantigt på twitter, vilket jag förklarade för honom med ganska högt röstläge. Jag uppmuntrar alla till att diskutera sportjournalistik men twitter är inte rätt ställe att göra det på. Laul instämde med mig efter vårt samtal.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev