Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Leif GW Persson: "Alltså...jag slår ihjäl den jäveln"

Publicerad: 20 november 2014, 07:49

Kriminologen, författaren och medieprofilen Leif GW Persson ska i Veckans Brott ha vänt sig till Dan Josefsson och sagt att han slår ihjäl justitierådet Göran Lambertz. Det skriver Dan Josefsson i Filters kommande nummer. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson listar "sina" vinnare i Stora Journalistpriset. TV4 tvingade bonden Sebastian Davidsson att ljuga för att få gå på hemlig dejt med en kvinna som lämnade programmet redan på slottet. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

Stora JournalistprisetSpotifyViralgranskarenLeif GW PerssonFilterHBOUNTThomas MattssonHanna StjärneYahooTV4GoogleAppleBonde söker fruDan Josefsson

KB

Karl-Johan Byttner


Leif GW Persson: "Alltså...jag slår ihjäl den jäveln"
Kriminologen, författaren och medieprofilen Leif GW Persson hamnade i storbråk om Thomas Quick med Justitierådet Göran Lambertz i SVT-programmet Veckans Brott under förra året. I ett kommande Filter-nummer framgår att nu att han ska ha vänt sig till den tredje personen i debatten – Dan Josefsson – och sagt:
"Allt...jag slår ihjäl den jäveln.
Det skriver den prisbelönte journalisten Dan Josefsson själv i Filter.
– Det sa jag säkert. Jag kan lugna Lambertz med att jag aldrig avsåg att slå ihjäl honom, säger Leif GW Persson till Expressen.
Göran Lambertz har blivit hårt kritiserad för sin syn på fallet Thomas Quick – han är en av få som har försvarat de tidigare morddomarna mot Sture Bergwall (tidigare Thomas Quick).
Dan Josefsson har skrivit boken Mannen som slutade ljuga – berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick" – han försöker förklara Göran Lambertz engagemang i fallet i det kommande Filter-numret.
Han finner bland annat en förklaring i att Göran Lambertz tidigare var engagerad i ett fall rörande en dömd mördare – Veija Borg.
Den dömde mördaren erkände till slut att han ljugit om sitt alibi efter en lång kamp där han hade kritiserat det svenska rättsväsendet.
Göran Lambertz vill inte kommentera teorin.
– Jag får hänvisa till min kommande bok som släpps i april nästa år, säger han.
Sture Bergwall dömdes för åtta mord under 1990- och 2000-talet men är sedan 2013 frikänd från samtliga.

Mattssons stalltips om Stora Journalistpriset
Stora Journalistpriset delas ut i kväll och som traditionen bjuder pekar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson ut vilka han tror vinner priset.
"De senaste två åren har jag faktiskt lyckats pricka rätt på fyra av sex vinnare, men det är ju i ärlighetens namn ett stort mått av lotteri. Alla nominerade är ju egentligen värdiga vinnare."
Han tror bland annat inte att det blir Metros Viralgranskaren som blir Årets Förnyare, utan MittMedia som demokratiserade valrörelsen genom att låta väljarna komma närmare sina kandidater.
Han tror också att den egna tidningen vinner Årets Avslöjande för att man "blottlade främlingsfientligheten inom SD."

TV4:s svek i Bonde söker fru
Sebastian Davidsson kunde inte släppa 27-åriga Petra Liljeblad som lämnade "Bonde söker fru" redan när man träffades på slottet. Nu har TV4 ordnat en hemlig dejt mellan dem som gjorde att bonden tvingades ljuga för kvinnorna som lever på hans gård.
– Annars skulle jag inte få träffa Petra. Det var jättejobbigt, säger han.
Tittarna fick också följa med på dejten, medan 32-åriga Marie Granberg och 30-åriga Anna Mossberg höll ställningen på gården och trodde att bonden skulle vara borta under dagen för ett "kraftsportsmöte"
TV4 ställde ett ultimatum: ljug om träffen eller gå miste om den.
–Det var jättejobbigt och jag hade aldrig betett mig så i verkliga livet, säger Sebastian Davidsson till Aftonbladet.
– Vi hade självklart en dialog med Sebastian innan mötet skulle ske och att han uppfattade det som att produktionen tvingade honom att ljuga har inte kommit till min kännedom, säger Clara Ytterborn, som är exekutiv producent på TV4.

Så ska Apple utmana Spotify
Apple köpte musiktjänsten Beats för tre miljarder dollar under förra året. Sedan har det varit ganska tyst om vad man ska göra med tjänsten. Tills nu. Planen nu att från början av nästa år inkludera tjänsten i det egna operativsystemet – ios.
Det innebär att flera hundra miljoner Iphone- och Ipad-användare skulle få automisk tillgång till tjänsten, enligt DI.

Scorsese gör ny HBO-serie om Cortéz
Den Oscarbelönade regissören Martin Scorsese utvecklar en tv-serie om den spanske conquistadoren Hérnan Cortéz för HBO – Cortéz erövrade aztekernas rike under 1500-talet, enligt Aftonbladet.
Hollywoodstjärnan Benicio del Toro är också inkopplad som producent, medan Chris Geolmo skriver manus – han ligger bland annat bakom dramathrillern "Mississippi brinner" från 1988.
Martin Scorsese har tidigare jobbat med HBO-serien "Boardwalk Empire.

Fishbrain fiskar guld i USA
Entreprenören Johan Attbys app växer snabbt. Nu är planen att erövra Florida – företaget har bland annat köpt en del Facebook-annonser som riktar sig till fiskare i Florida, men håller också på med gräsrotsaktiviteter.
– Vi har varit där och träffat fiskeklubbar, guider och lokaltidningar. Jag tror på mun till mun-metoden. Då måste man prata med inflytelserika personer i branschen", säger Johan Attby.
DI rapporterade om att Fishbrain fick in 15 miljoner kronor från bland annat det svenska riskkapitalbolaget Northzone i somras – då hade appen 400 000 användare och nu har den siffran stigit till 650 000.
Affärsidén går ut på att ta betalt för en premiumversion av appen där man får tips om var det lättast nappar när man fiskar – tipsen bygger på data om var användarna har fångat fisk tidigare.

Firefox dumpar Google för Yahoo
Sökjätten Yahoo har offentliggjort vad man kallar företagets "allra viktigaste samarbete". Yahoo blir sökmotor för Firefox i stället för Google.
Affärsupplägget mellan Yahoo och den icke-kommersiella organisationen bakom Firefox, Mozilla, ingår ett femårigt avtal som ska underlätta för Yahoo att konkurrera på sökmotormarknaden. Samarbetet sammanfaller med en ny design för sökmotorn – den släpps i december, enligt Financial Times.

UNT går mot strömmen - anställer
Upsala Nya Tidning nådde en kvarts miljon unika besökare i förra veckan. Rekordet för mobilsajten ökade från 63 000 till drygt 197 000 unika besökare under samma veckan.
Lanseringen av en ny mobilsajt har bidragit till rekorden, men även liverapportering, enligt UNT.
Planen är nu att anställa fem personer, två journalister och tre säljare, under nästa år.
– Det gör att vi kan erbjuda ännu fler specialgrejor, säger Hanna Stjärne till den egna tidningen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev