tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lena Adelsohn Liljeroth: Medierna förtiger fakta om invandringen

Publicerad: 20 mars 2016, 12:55

Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: Stefan Borgius.

Hon ansvarade för mediefrågor i åtta år. Nu menar Sveriges förre kulturminister att de etablerade medierna mörklägger fakta om invandringen. Men det saknar stöd i forskningen.

Ämnen i artikeln:

FlyktingkrisenLena Adelsohn LiljerothModeraternaSverigedemokraternaBjörn af KleenMediaMedier

FT

Fredrik Thambert


DN:s Björn af Kleen har gjort ett stort reportage om Sverigedemokraternas frammarch på Östermalm i Stockholm. Bland annat intervjuar han paret Ulf Adelsohn (tidigare partiledare i Moderaterna) och Lena Adelsohn Liljeroth (kulturminister i alliansregeringen, med yttersta ansvaret för mediefrågor). På den raka frågan "Upplever ni att medierna förtiger fakta om invandringen?" svarar båda ja. Anledningen till mörkläggningen handlar enligt dem om att journalistkårens politiska uppfattning.
– De är vänster eller miljöpartister. Ja, de är inte sverigedemokrater om man säger så, säger Lena Adelsohn Liljeroth till Dagens Nyheter.

I intervjun berättar den förre M-ministern också att hon besöker den främlingsfientliga sajten Avpixlat ibland. Detta för att se hur de beskriver aktuella brottsfall. Hon anser att de har fått en större betydelse på grund av de etablerade mediernas agerande.
– Jag menar: vi har ju en pressfrihet i det här landet. Och jag tror kanske det har blivit större och fått större tyngd än om medierna hade varit lite mer nyanserade i det här och skrivit om det som också faktiskt händer, säger Lena Adelsohn Liljeroth till DN.

Men Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet, avfärdar teorin om mediernas mörkläggning. Det finns helt enkelt inte något stöd för den i forskningen.
– Man kan vara kritisk mot mediernas förenklingar men det är inte samma sak som mörkläggning, säger han till tidningen.

Lena Adelsohn Liljeroth vill i sitt tillägg nämna att hon finner Avpixlats "världsbild skrämmande" och att "medier som Avpixlat eller nu nedlagda Nationell idag" inte bör få presstöd.

Hennes kommentarer har väckt stor uppmärksamhet i dag. Här är några av reaktionerna:

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev