Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lena K. Samuelsson blir tf. publisher på Aftonbladet

Publicerad: 13 december 2017, 14:47

Foto: Aftonbladet

Efter Sofia Olsson Olséns sjukskrivning kliver Lena K Samuelsson under de närmsta tre månaderna in som tillförordnad publisher på Aftonbladet. Lena Mellin fortsätter i rollen som tf. ansvarig utgivare.


Ämnen i artikeln:

Lena MellinSofia Olsson OlsénAftonbladetLena K SamuelssonSvenska DagbladetSchibsted

Måndagen den 4 december meddelade Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén att hon sjukskrivit sig till följd av det hårda tryck som hon och tidningen fått utstå. I hennes ställe gick Aftonbladets ställföreträdande utgivare Lena Mellin.

Nu är det klart att Lena K Samuelsson kliver in som publisher. Samuelsson kommer under de närmsta tre månaderna att agera som publisher på Aftonbladet, Lena Mellin fortsätter dock som ansvarig utgivare. Lena K Samuelsson har tidigare varit chefredaktör på Svenska Dagbladet och kommer närmast från rollen som kommunikationsdirektör på Schibsted.

– Med Lena K Samuelsson får Aftonbladet en stark och erfaren ledare. Hon kan nu tillsammans med Lena Mellin, övrig ledning och medarbetare fokusera på att utveckla journalistiken och affären samt göra Aftonbladet till en ännu bättre arbetsplats, säger Raoul Grünthal, vd för Schibsted Media och Aftonbladets styrelseordförande.

Tidningen har de senaste månaderna fått kritik för sitt hanterande av händelser rörande #metoo-kampanjen.

– Det är lite som att komma hem, jag jobbade många år på nyhetsredaktionen och har följt tidningen nära. Jag vet vilket starkt team som finns på plats och ser fram mot att jobba med både gamla och nya kollegor, säger Lena K Samuelsson.

Angående den senaste periodens kritik säger hon:

– Jag förstår att det varit en jobbig tid för många. Men Aftonbladet är en stark och framåtlutad organisation, med kompetenta och engagerade medarbetare och chefer. Här finns en kultur där vi är stolta över Aftonbladet, vår journalistik, vår digitala kraft och vår unika marknadsposition med närmare 3,5 miljoner dagliga läsare.

Utöver tolv år som chefredaktör på Svenska Dagbladet och fyra som kommunikationsdirektör på Schibsted-koncernen har hon även arbetat som nyhetschef samt biträdande redaktionschef på Aftonbladet.

– Sofia Olsson Olsén är sjukskriven och kommer att vara borta under en tid. Det får vi respektera. Då är det mitt uppdrag att säkra att Aftonbladet har ett tydligt ledarskap. Lena K Samuelsson är en erfaren redaktör och chef och har bevisad förmåga att leda i förändring. Det är en lösning som har stöd av Sofia Olsson Olsén som jag naturligtvis håller löpande kontakt med. Aftonbladet har en enorm kraft vilket visar sig i den särställning mediehuset har som svenska folkets främsta nyhetskälla online, säger Raoul Grünthal.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.