Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lena K Samuelsson ny publisher på Aftonbladet

Publicerad: 7 mars 2018, 10:22

Aftonbladets nya publisher Lena K Samuelsson.

Foto: Aftonbladet

Efter en tre månader lång sjukskrivning väljer Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén att lämna tidningen. Ersättare blir den tidigare tillförordnade publishern Lena K Samuelsson.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson OlsénAftonbladetLena K Samuelsson

Den 4 december 2017 meddelade Aftonbladet att tidningens publisher Sofia Olsson Olsén skulle komma att sjukskriva sig de kommande tre månaderna. Bakgrunden till sjukskrivningen var att Olsson Olsén under #metoo-rörelsen varit hårt pressad både internt och extern. Olsson Olsén var själv kritisk mot hur de hade hanterat ärendet med Fredrik Virtanen efter att Cissi Wallin pekat ut honom som våldtäktsman.

– Vi kunde absolut ha agerat snabbare i frågan, den kritiken tar jag till mig. Men det här visar tydligt mitt uppdrag som å ena sidan publicist och drivkraften i att berätta sanningen och mitt uppdrag som arbetsgivare med personalansvar för en enskild medarbetare och dennes integritet. Jag tror och hoppas att många också har respekt för den hållningen, berättade hon i en intervju med den egna tidningen.

Olsson Olsén kritiserades även för hur de hanterat det så kallade Dokumentet 2.0. I dokumentet skulle tidningens kvinnor dela med sig av sina erfarenheter av sexism och trakasserier på Aftonbladet. Till en början presenterades Dokumentet 2.0 som ett initiativ från tidningens egna medarbetare men efter några dagar framkom att det varit initierat av ledningen.

Bara en dag efter att Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg berättat Dokumentet 2.0 skulle komma att publiceras meddelade Sofia Olsson Olsén att det inte skulle bli av. Publiceringen hade tidigare skjutits upp flera gånger och enligt uppgifter till Resumé hade Aftonbladets publisher sagt att "Det här gör vi stort på" för att sedan dra tillbaka sitt beslut.

"Jag har landat i att vi inte kan publicera materialet i Aftonbladet i dess nuvarande form. Det viktigaste skälet är att även om personerna som förekommer i berättelserna är anonyma så är jag ytterst ansvarig för om någon skulle kunna identifieras, detta gäller både män och kvinnor" berättade Sofia Olsson Olsén i ett skriftligt uttalande.

Flera av de kvinnor som delat med sig av sina vittnesmål berättade att de kände sig lurade av Sofia Olsson Olsén.

Vid sjukskrivningen meddelade Schibsteds koncernchef Rauol Grünthal sitt fulla stöd men nu står det klart att Sofia Olsson Olsén inte kommer att återvända till tidningen.

– Under min rehabiliteringstid har jag kommit fram till att jag vill gå vidare i yrkeslivet. Aftonbladet är en fantastisk arbetsplats med en unik ställning i samhället. Att lämna är därför inte lätt. Men nu mår jag bra igen och har landat i beslutet, säger Sofia Olsson Olsén som tillträdde som publisher i april 2016.

Hennes ersättare blir Lena K Samuelsson som agerat tillförordnat publisher under Olsson Olséns sjukskrivning.

– Lena K Samuelsson är en erfaren publicist och mångårig redaktionell ledare. Hon har en helhetssyn på både journalistiken och affären och är därför väl lämpad att ta över och fortsätta driva Aftonbladets utveckling framåt, säger Raoul Grünthal i ett uttalande i Aftonbladet.

Lena K Samuelsson var mellan 2001 och 2013 chefredaktör på Svenska Dagbladet men kommer närmast från en roll som kommunikationsdirektör på Schibsted. Mellan 2001 och 2003 var hon nyhetschef och biträdande redaktionschef på Aftonbladet.

– Det är en glädje att vara tillbaka på Aftonbladet och jobba med det kraftfulla och kompetenta laget som finns här. Aftonbladet har under många år byggt en unikt stark position som svenska folkets nyhetskälla. Nu ser jag fram emot att tillsammans med alla medarbetare ta nästa stora steg på den digitala resan och utveckla både journalistiken och affären för alla våra läsare, tittare och kunder, säger Lena K Samuelsson.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.