Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Lenin har en god vision och en ond praktik”

Publicerad: 16 januari 2014, 13:53

Journalisten och författaren Jan Guillou tilldelas Myrdalsällskapets stora pris, Leninpriset för år 2014. Han får bland annat priset för sitt engagemang mot rasism. – Det gäller att hålla tungan rätt i mun då jag tar emot ett sådant pris, säger Jan Guillou.


Jan Guillou sticker inte under stol med att Leninpriset är  kontroversiellt på många sätt, men han väljer ändå att ta emot priset.

– De konventionella priserna kommer jag aldrig att få, säger Jan Guillou.

Hur ser du på att du bland annat får priset för att din roll som opinionsbildare när det gäller rasism och främlingsfientlighet?
– Det är väl hedervärt, säger Jan Guillou.

Lenin genomförde ju massmord. Hur tänker du kring att du får ett sådant pris med tanke på det?
–  Det tål att fundera på hur jag ska formulera mig när jag tar emot  priset. Lenin hade ju en god vision och en ond praktik, säger Jan  Guillou.

Han är minst sagt överraskad över att han har fått priset.
–  Jag misstänker ju att Jan Myrdal har starkt inflytande över priset. Han  uttalade ju att jag är som ett ägg – hård på utsidan, men slaskig  inuti, säger Jan Guillou.

Han verkar med andra ord ha ändrat uppfattning om dig?
–  Eller inte, men jag kan konstatera att det är många hedervärda  pristagare som har kommit före mig så jag hamnar i ett fint sällskap,  säger Jan Guillou.

Leninpriset delas ut av Jan Myrdal på Varbergs teater den 12 april. Prissumman är på 100 000 kronor.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.