Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lennart Ekdal i bråk med Nyhetsbolaget

Publicerad: 22 januari 2013, 11:42

Resumé kan berätta att Kalla Faktas programledare Lennart Ekdal har skickat ett brev till en chef på Nyhetsbolaget där han har framfört önskemål om att slippa att jobba för TV4 News på söndagar. Han tycker dels att det är rent opraktiskt att arbeta då, dels vill han åka och se när sonen Albin Ekdal spelar för italienska Serie-A-laget Cagliari. Lennart Ekdal vill dock tona ned det hela.


Ämnen i artikeln:

NyhetsbolagetLennart Ekdal

– Mina TV4-diskussioner har långt viktigare skäl än att åka och se när sonen spelar fotboll i Italien, säger Lennart Ekdal.

Kalla Faktas programledare gick ut med hård kritik mot TV4 i en debattartikel hos Resumé vid slutet av förra året.

Han  var bland annat skarpt kritisk till planerna på att flytta programmet  från onsdag till söndag. Han är mäkta irriterad än idag:
– Jag har en  allmän diskussion med TV4 där jag framför kritik kring bolagets  bristande ambitioner när det gäller Kalla Fakta och undersökande  journalistik. Grejen med Abbe är en perifer detalj i det hela. Jag  tycker att det känns löjligt att blanda in den i sammanhanget, säger  Lennart Ekdal.

Jo, men det stämmer ju att du har skickat ett brev där du också tar upp detta?
– Jag  har argumenterat med en chef om hur vi ska gå vidare tillsammans. Sedan  lade jag också till att det finns ett praktiskt skäl. Jag menar det är  ju inte alla som tycker om att jobba med livesändningar på söndagar  precis. Det är ett ingrepp i ens praktiska liv, säger Lennart Ekdal.

Han menar ändå att den viktigaste diskussionen handlar om TV4-gruppens bristande publicistiska ambitioner.

Han  pekar bland annat på att Kalla Fakta hade närapå en dubbelt så hög  tittartidsandel hos 15-59-åringar som Uppdrag Granskning samt att man  även slog SVT-programmet i absoluta tal med ett snitt på 650 000 tittare  per program.

I ett sådant sammanhang vill Lennart Ekdal köra  programmet på prime-time under vardagar och integrera det med reportage  och debatter:
– Vi hade en god chans att gå upp jämsides med Uppdrag  Granskning efter en så fin säsong, men kanalen vill inte ta detta. Det  finns ju även kommersiella argument för att göra en sådan satsning,  säger Lennart Ekdal.

Han poängterar återigen att diskussionen kring  att jobba på söndagar har en perifer betydelse i förhållande till den  mer övergripande diskussionen med TV4 och Nyhetsbolaget.

Hur ofta åker du och tittar på sonen i Italien?
– Ett par tre gånger per termin, säger Lennart Ekdal.

Men du vill alltså kunna se honom fler gånger med tanke på att du tar upp det som ett skäl i brevet?
–  Nej, jag tycker att det är lagom. Men jag har andra åtaganden också som  ibland sträcker sig över helgerna, säger Lennart Ekdal.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

NyhetsbolagetLennart Ekdal

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.