måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Lettströms artikel inte trovärdig"

Publicerad: 8 december 2011, 12:36

Thomas Mattsson Foto: Jonas Eltes

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson förvånades av det kritiska budskapet i Anders Lettströms artikel på DN Debatt.
– I en demokrati är det en god ordning att medierna granskar statschefen, och jag ser DN Debatt-artikeln i dag som ett försök att flytta fokus från den egentliga storyn – kungaskandalen – till något annat, säger Thomas Mattsson.

Ämnen i artikeln:

MediaMedier

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


I en debattartikel i DN går kungavännen Anders Lettström till angrepp mot svenska medieföretag och rapporteringen efter boken om kungen, Den motvillige monarken. Främst är det Expressen och Aftonbladet som Lettström kritiserar.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson överraskades av det kritiska budskapet i Lettströms artikel.
– Jag blir väldigt förvånad och gissar att det är någon annan, konsult eller kungavän, som ligger bakom denna debattartikel. Jag har nämligen talat med Anders Lettström vid flera tilllfällen. Vi har bland annat haft kontakt per telefon och setts på ett kalas. Expressen har agerat extremt tillmötesgående för att ge Lettström chansen att komma till tals, och det sista Lettström sa till mig var att han skulle ta en fika med Johan T Lindwall (Expressens hovreporter, anm)!

Är hans artikel trovärdig?
– Nej. Lettström bad om att få komma till Expressen och tillsammans med biträdande chefredaktören Per-Anders Broberg lyssnade jag på Lettströms beklaganden om alla problem som han hade orsakat kungen och till sist erbjöd vi honom att få träffa våra reportrar och ge sin version om allt från maffiakontakterna till mediekritiken.

– Lettström valde dock tystnad – ända tills dess Expressen och Aftonbladet fick fram flera nya bandinspelningar avslöjade ännu mer om kungaskandalen. Då skriver han istället på DN Debatt och antyder att svenska medier använt brottsliga arbetsmetoder mot honom. Man baxnar.

Tycker du på något sätt att ni brustit i rapporteringen i efterdyningarna av boken "Den motvillige monarken"?
– Man bör väl först konstatera att den här boken orsakat en debatt som fått kungen att göra flera intervjuer i tv om sitt privatliv, som fått riksdagens att debattera offentligheten inom hovet och som påverkat medborgarnas förtroende för monarkin. Vi var nyhetsledande om boken, om kungens relation med Camilla Henemark och tidvis också om kungavännernas kontakter med maffian. Men det finns säkert andra nyhetsvinklar som vi också kunde haft, det ska man nog tillstå.

Lettström skriver även "Kan jag vara säker på att inte min mobil eller mitt mobilsvar också avlyssnats eller att min mejl systematiskt kapats i jakten på rubriker? Flera märkliga händelser gör att jag har sådana misstankar", skriver han i sin debattartikel i dag. Något som Thomas Mattsson menar att Expressen inte ägnat sig åt.

– Jag kan bara svara för Expressen och vi har förstås inte avlyssnat några mobilsvar eller kapat någons mejl. I en demokrati är det en god ordning att medierna granskar statschefen, och jag ser DN Debatt-artikeln i dag som ett försök att flytta fokus från den egentliga storyn – kungaskandalen – till något annat, säger Thomas Mattsson.

Till Expressens chefredaktör Thomas Mattsson säger nu Anders Lettström att hans text inte ska tolkas som en anklegelse mot svenska medier och Expressen.

– Jag har inte i min artikel i Dagens Nyheter anklagat Expressen för några olagligheter och artikeln skall heller inte tolkas så, säger Anders Lettström.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev