Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lexbase ordförande till angrepp mot mediebranschen

Publicerad: 9 juli 2014, 13:08

Magnus Gröndal

Foto: Lexbase

Den kontroversiella sajten Lexbase fick stänga ned efter 2,5 dagar i början av året. Lexbase ordförande, Magnus Gröndal, uppger att han är oerhört förvånad över de negativa reaktionerna och menar att det kokar ned till att media såg webbplatsen som ett hot mot sina affärer.


Ämnen i artikeln:

Lexbase

Resumé har tidigare rapporterat att Lexbase är uppe igen och att man denna gång inte bara ska erbjuda brottsdomar, utan även ge tillgång till information om läkare och tandläkare som har prickats av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Lexbase grundare Jonas Häger undrade om Magnus Gröndal ville bli ordförande för bolaget för en tid sedan – Magnus Gröndal har bland annat varit jurist, men även jobbat med riskkapitalfrågor.

Magnus Gröndal är ytterst förvånad över all den kritik som har funnits mot Lexbase.
- Vi är långtifrån först. Jag tror att det retar upp media att vi tar bort deras informationsövertag och erbjuder det till gemene man, säger Magnus Gröndal.

Lexbase webbplats hade bland annat en karta med prickar där sådana som fått brottsdomar över sig markerats ut.

Problemet var bara att informationen kunde ha eftersläpningar efter så att den som fått brottsdomen mot sig redan hade hunnit flytta.

- Det är inte aktuellt med karta för något annat än brottmål och nu kommer informationen vara mycket mer uppdaterad, säger Magnus Gröndal.

Hans förhoppning är att kartan mer ska fungera som ett statistikverktyg så att man ser vilka områden som är mer belastade än andra – han nämner att han själv har en prick på sig för en fortkörningsböter.

- Nu ska det maximalt vara en månads eftersläpning, säger Magnus Gröndal.

Ett annat problem var att sajten inte tålde den enorma belastning som den utsattes för då öppnade den 27 januari och fick stängas ned efter 2,5 dagar.

- Den höll inte måttet rent tekniskt helt enkelt, men det är också åtgärdat nu, säger Magnus Gröndal.

Han kan inte låta bli att vara oerhört förvånad över all kritik mot sajten.

- Det står i Tryckfrihetsförordningen att den här typen av information är till för folket och sedan blir vi plötsligt Sveriges mest hatade sajt när vi förser svenska folket med sådan information, säger Magnus Gröndal.

Han tycker också att det är ytterst förvånande med tanke på att det redan finns företag som Infotorg, Siren och Piscatus som erbjuder liknande information.

- Media har en redan ansträngd situation med tanke på konkurrensen från sociala medier. Om vi plockar bort medias övertag så stör det branschen. Det är jag övertygad om, säger Magnus Gröndal.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Lexbase

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.