Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Liam Norberg: Jag gillar kriminalfrågor

Publicerad: 15 december 2010, 14:40

Liam Norberg slog igenom i filmen Sökarna 1993. Samma år häktades han för ett värdetransportrån och fick drygt fem års fängelse. Han blev kristen under fängelsetiden. I dagarna stod det klart att hoppar han på tidningsuppdraget Skurk, där han kan dra nytta sina tidigare erfarenheter.


Ämnen i artikeln:

Skurk

Liam Norberg. Foto: Johanna Norin/Scanpix.

Tidningen Skurk kommer med första numret i morgon, torsdag. Liam Norberg publicerar både artiklar och en krönika. Han fick uppdraget via Paolo Robertos lillebror - Ian Roberto:

– Jag känner honom sedan tidigare och har erfarenhet att skriva för både Aftonbladet och Expressen. Kriminalfrågor är ett ämne jag verkligen gillar och går hand i hand med böcker jag skriver, säger Liam Norberg.

Skurks chefredaktör, Raja Arlevin, har dömts till fem års fängelse för annonsskojeri i 100-miljonersklassen.

Liam Norberg, som alltså är religiös sedan lång tid tillbaka, ser inga problem:

– Redaktionen har fört ett samtal kring det hela. Vi anser att det är bättre att domstolar dömer människor än att vi gör det. Och jag ser gärna att människor får en andra chans precis som jag fick, säger Liam Norberg.

Liam Norberg lämnade fängelset 1999. Det var under fängelsetiden som han blev religiös:

– Raja har sagt att han vill studera teologi i fängelset, säger Liam Norberg.

Liam Norberg tror ändå att tidningen skurk kan nå stora framgångar oavsett om chefredaktören sitter i fängelse eller ej:

– Skurk har ett riktigt bra innehåll som ser åklagares, polisers och kriminellas perspektiv. Jag och flera andra på Skurk kommer inte från någon vanlig uppväxt och vi känner en stor styrka i den erfarenhet vi har. Så det är lite av ett arbetarklassprojekt, säger Liam Norberg.

I ett första skede satsar Skurk på allt mellan 5-9 nummer. Målet är att bedriva en granskande journalistik och föra sanningar till ytan:

– Jag tänker inte så kommersiellt, utan fokuserar på att göra så bra texter som möjligt, säger Liam Norberg.

Du är intimt förknippad med Sökarna. Hur tror du detta har påverkat bilden av dig?
– Jag tror att det är en mytbild då jag har försökt att hålla mig på min kant och satsa på konst, filmer och böcker. Man måste också komma ihåg att jag begick brotten då jag var 19-20 år. Jag har en underbar familj och troslivet har påverkat mig i en positiv riktning, säger Liam Norberg.

Varför tror du att böcker som Svensk Maffia blivit en sådan storsäljare och TV3-programmet Efterlyst en långkörare?
– En kombination av tre saker. Mystiken kring kriminella. Den otroliga exponeringen kriminella gäng har fått i media och hur snabbt de har vuxit. Samt att något har skett i samhället.  Det finns ett ordspråk som säger att laglösheten breder ut sig då kärleken kallar i människors hjärtan.

Raja Arlevin vill inte diskutera sitt kommande fängelsestraff eller hur man ska lösa det med chefredaktörsfrågan då han försvinner:

– Jag har inte börjat avtjäna mitt straff så vem som ersätter mig blir en senare fråga. Men jag vill ändå poängera att jag är oskyldig, säger han.

Förutom Liam Norberg ska bland annat grävande journalisten Dick Sundevall, förra polischefen Gunno Gunnmo och kändisadvokaten Peter Althin medverka i Skurk.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Skurk

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.