Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lidbom: Överdriven kritik från PM Nilsson

Publicerad: 5 december 2014, 13:29

DI:s politiske redaktör, PM Nilsson, har idag gått till rasande attack mot DN Debatt efter att man publicerat en artikel med rubriken "Så kan vi göra upp med sd om migrationspolitiken". Medieanalytikern Olle Lidbom tycker att kritiken är överdriven och menar att problemet är att vi lever i en klickomoni.


Ämnen i artikeln:

Olle LidbomDN DebattPM NilssonMårten Schultz

"DN debatts falska rubriker är ett samhällsproblem. Denna text föreslår inte att "göra upp" med sd", skriver DI:s ledarskribent PM Nilsson idag på Twitter.

Debattartikeln han refererar till är skriven av fyra tidigare aktiva Center- och KD-politiker.  

Författarna menar att övriga partier måste sluta ignorera SD och att det  krävs reformer i migrationspolitiken - kvartetten består av Rasmus Rasmusson, före detta ordförande  i Kristdemokratiskt Internationellt Centrum, Staffan Danielsson, före  detta C-rikdagsledamot och samhällsdebattör, Annelie Enochson, före  detta KD-riksdagsledamot och Rolf Åbjörnsson, advokat och före detta  KD-riksdagsledamot.

Juristen och medieprofilen Mårten Schultz är ytterligare en av kritikerna till rubriksättningen.
"Är det bara jag eller saknar rubriken på dagens DN Debatt helt och hållet täckning i texten", twittrar han.

Debattörerna föreslår också fyra tänkbara reformer:
Kvotflyktingar, Flyktingar från säkra länder, Falska asylskäl och Anhöriginvandring.

Medieanalytikern Olle Lidbom läste först artikeln i papperstidningen och reagerade sedan inte så mycket över rubriken på webben.
– I sak så kan man ju inte alltid sätta en ordagrann rubrik på debattsidorna, utan det blir mer som en överskrift. Så man kan ta sig friheter bara det sker inom rimliga gränser. Så jag tycker att kritiken är överdriven, säger han.

Han menar också att PM Nilssons kritik handlar om att han som ledarskribent försvarar den politiska positionen och de politiska målen, men han ger honom ändå rätt i det finns en tendens till att man sätter rubrik utefter vad man tror ska explodera i sociala medier.
– Vi lever i en tyckomoni och klickomoni och jag tycker nog att man kan ställa lite högre krav på att rubriker på webben är mer konkreta än i tidningen. I tidningen läser du ofta artikeln innan du skaffar dig en åsikt, medan det ofta räcker med rubriken på webben innan du har en åsikt, säger Olle Lidbom.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.