Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lindberg lägger locket på om krishanteringen för Handels

Publicerad: 6 maj 2013, 09:44

Foto: Andreas Elgstrand.

DI:s artiklar om grekiska insiderböter ledde till att Handelshögskolans vd för chefsutbildningsföretag, IFL, Justin Jenk, fick sparken. Handels kommunikationsdirektör Carina Aspenberg lade först locket på, men DI kunde kort efteråt avslöja att JKL-höjdaren Anders Lindberg har kopplats in som kriskonsult. Han väljer att lägga locket på då Resumé söker honom i frågan.


Ämnen i artikeln:

JKLAnders LindbergHandelshögskolanDagens Industri

DI har i omgångar granskat Handelshögskolans chef för  utbildningsföretag, IFL, Justin Jenk.  

DI har bland annat visar att han  straffades av grekiska myndigheter med miljonböter för olagliga  insideraffärer 2007. Uppgifterna kom från ett internt brev som den  tidigare styrelseledamoten Anders Rydin skickat till IFL:s styrelse i  mitten av april.

Handelshögskolans kommunikationsdirektör  Carina Aspenberg svarade först med att man inte kände till insiderboten,  men kom med andra besked efter att JKL:s  Anders Lindberg kopplats in  som kriskonsult.”Vi kände till den grekiska legala frågan i samband med  rekryteringen och enligt våra uppgifter är ärendet avskrivet per  augusti 2012”, sade hon till DI.

Resumé har sökt Anders Lindberg för  en kommentar angående hans uppdrag för Handelshögskolan, men han väljer att lägga locket på.

Carina Aspenberg har också hävdat att Handels  rektor Rolf Wolff har papper som visar att Justin Jenk är frikänd, men  rektorn har inte kunna visa upp några sådana dokument. Handelshögskolan tvingade till slut Justin Jenk att lämna sin post.

Så  sent som i lördags publicerade DI mejlkorrespondens som bevis för att  Handels rektor Rolf Wolff var drivande i ett anställa den numera  sparkade toppchefen.

Ett av mejlen säger:
”Jag har ärligt sagt –  för att svara på ditt mail angående det också – problem med att nu i  efterhand testa Justin. Jag tycker vi har all information vi behöver och  kommer att ta det på mitt ansvar, i min egenskap som ordförande.”

Rolf  Wolff medger att Handelshögskolan borde ha genomfört en mer omfattande  bakgrundskontroll av Justin Jenk, som inte bara blev vd för IFL, utan  också medlem av Handelshögskolans ledningsgrupp, men hävdar att han  överlämnade hela rekryteringsprocessen till Anders Rydin, dåvarande  styrelseledamot för IFL och tillförordnad vd.

Anders Rydin hävdar å sin  sida att det sätt som Rolf Wolff har beskrivit processen på är ”klart  missvisande.” Här använder han mejlkorrespondensen som argument.

Rolf Wolff ger följande kommentar till DI:
”Vi  har alla blivit lurade och jag vill inte peka ut någon. Jag har sagt  hela tiden att jag har varit ytterst ansvarig för rekryteringen och det  ansvaret tar jag på mig.”

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.