Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lindqvists bok stoppas efter DN-kritik

Publicerad: 13 augusti 2012, 11:35

Albert Bonniers förlag stoppar historikern och Aftonbladet-medarbetaren Herman Lindqvists självbiografi efter skarp kritik på DN:s kultursidor.


I dagens DN går journalisten Henrik Arnstad till attack mot historikern och Aftonbladet-medarbetaren Herman Lindqvist och hans nya självbiografi "Mitt i allt" där Lindqvist pekar ut författaren Karl-Gustaf Hildebrand som medlem i den högernationalistiska studentorganisationen Heimdal.

Henrik Arnstad skriver:

"Återigen utnämner Lindqvist flyktingvännen och hjälten från Bollhusmötet 1939 – Karl-Gustaf Hildebrand – till förment brunsmittad medlem av extremhögern."

Han påpekar att förra gången Herman Lindqvist påstod samma sak år 2000 i en bok på Norsdstedts förlag makulerades upplagan efter massiv kritik. Henrik Arnstad frågar sig om Lindqvists nuvarande bokförlag skulle våga göra samma sak.

"Återstår enbart en enda fråga: har Albert Bonniers förlag år 2012 samma mod som Norstedts år 2000? Vågar förlaget dra in hela upplagan av Lindqvists bok? För tolv år sedan väntade stämning angående ärekränkning, men sedan 2005 finns inte Hildebrand bland oss längre. Jag vägrar tro att sådant påverkar det goda omdömet på Albert Bonniers förlag och moraliserar inte om förläggares ansvar vid genomläsning av sina författares manus. Jag förutsätter helt enkelt att Lindqvists nya bok inte kommer att finnas till salu."

Nu på eftermiddagen gick Albers Bonniers förlag ut med ett pressmeddelande där de skriver: "Vi har blivit uppmärksammade på fel i Herman Lindqvists kommande memoarbok Mitt i allt. Vi har beslutat stoppa leveransen av boken och göra nödvändiga korrigeringar i texten."

Eva Bonnier, förläggare på Albert Bonniers förlag, menar att boken stoppas för att klargöra vissa saker.

- Det är två meningar som kan läsas på ett sätt som att det antyds att Hildebrand var nynazistisk beblandad vilket inte alls är fallet.

Var det Henrik Arnstads kritiska text i dag som gjorde att ni uppmärksammades på felet?
- Det kan man säga på ett sätt, men å andra sidan har Herman aldrig menat det så som det tolkades. Det var ett syftningsfel och vi vill nu se till så att det klargörs att Hildebrand absolut inte var nynazist, utan tvärtom.

Boken stoppades innan den nådde bokhandlarna, så Eva Bonnier understryker att det bara är ett fåtal journalister och kritiker som har läst upplagan med felet som nu ska åtgärdas.

Linus Fremin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.