Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Linkedin-aktien sågas av analytiker

Publicerad: 23 maj 2011, 09:38

Sociala mediesajten Linkedin fördubblade sitt börsvärde på två dagar i förra veckan.
Nu sågas aktiens jämns med alla sina ”recommendations” av amerikanska analytiker.


Ämnen i artikeln:

Linkedin

Aktien noterades på New York-börsen på torsdagen i förra veckan med ett pris på 45 dollar. I fredags var aktien uppe i 93 dollar vilket gav ett börsvärde på 9 miljarder dollar.

Wall Street Journal lade ut en enkät på sitt webbsajt där man bad om läsarnas åsikter om Linkedin. Alternativet som vann var ”Dear LinkedIn IPO, 1999 called and they want their tech bubble back.”

Anledningen till det stora intresset för aktien är att sociala medier står i kö för att bli börsnoterade i USA. Facebook, Zynga och Groupon är några i raden av unga företag som vill ha in pengar från börsen.

Nu menar dock allt fler att noteringen av Linkedin är missvisande. För ett börsvärde på 9 miljarder dollar, 57 miljarder kronor, är helt orimligt.

Jim Edwards på Tagline har radat upp fem anledningar till att man ska håla sig borta från aktien.

• Vid noteringen i torsdags släpptes endast 5 procent av aktierna vilket innebar att tillgången var begränsad och därför drevs priset upp.

• Linkedin använder sig av, som många svenska företag, av A- och B-aktier vilket begränsar aktieägarnas inflytande i företaget.

• Linkedin har slirat på sanningen om företagets vinster.

• Linkedins vd Jeff Weiner bonus är inte baserad på aktien utan hur väl han lyckas ”inspirera”.

• Linkedins intäkter har visserligen ökat men kostnaderna har ökat mer. Under första kvartalet gjorde man vinst men vinstmarginalen var bara drygt 2 procent.

Slutsats: Linkedin är bra för de som söker jobb men som börsbolag är det en bubbla .

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Linkedin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.