Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Livet är i ruiner efter drevet"

Publicerad: 14 oktober 2011, 11:29

Kräkattacker, kraftig ångest och rädsla för sitt eget liv. Drevets påverkan på de drabbade fortsätter långt efter att kamerorna har slocknat och löpsedelsrubrikerna bytts ut mot nya bantningsmetoder. Det menar Mia-Marie Hammarlin, lektor i journalistik vid Lunds universitet, som har forskat om drevets påverkan på de drabbade. – Flera vittnar om att livet är i ruiner efter drevet. Många ser det som en vattendelare i livet, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Håkan Juholt

Håkan Juholt. Foto: Janne Sundling.

I en veckas tid har drevet mot Håkan Juholt pågått med en allt mer tilltagande styrka. Vart han än går omsvärmas han med horder av journalister. Mia-Marie Hammarlin tycker att han verkar ha klarat av det relativt bra hittills.

– Han visar upp en tålighet. I riksdagsdebatten visade han att han trots allt klarar av sitt arbete. Det tycker jag visar att han är rätt slipad och säkert delvis förberedd, säger hon.

Men hur han egentligen mår bakom den professionella fasaden är naturligtvis omöjligt att svara på. Mia-Marie Hammarlin har i sin forskning gjort djupintervjuer med nio personer som har blivit utsatta för drev. Det hon har kunnat konstatera är att de får stora effekter.

– En person beskriver hur hon drabbades av kraftigt illamående och kräktes när drevet gick som värst. Personen hamnar i kris.

Och det tar mycket lång tid för personerna att återhämta sig efter den personliga smäll som det innebär att bli utsatt för den här typen av intensiv granskning.

– De själva glömmer inte. Livet är komplext och drevet får effekter på de privata relationerna. Goda vänner och kollegor slutar hälsa. Folk på stan fnyser. Den drabbade blir stigmatiserad, associerad med amoraliskt beteende, vilket leder till utfrysning. Även mångåriga relationer, som partners, kan lämna under drevet, säger hon.

Mia-Marie Hammarlin har själv arbetat som journalist och är väl införstådd med varför drev uppstår. En av de viktigaste uppgifterna för medierna är att granska makten och oegentligheter i samhället. Men hon är ändå kritisk mot situationen som uppstår.

– Trycket är ofantligt och det som inte fungerar är regeln om genmälesrätt. Kommer ett påstående från något håll ska man ha möjlighet att kommentera det. Men den funktionen slås ut under ett drev när det hela tiden kommer nya uppgifter och rykten. Det blir omöjligt att svara på allt, säger hon.

– Ett återkommande problem är att den enskilda journalisten jobbar på en enskild redaktion och vill inte ta ansvar för helheten. Men för den som drabbas är det en helhet.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Håkan Juholt

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.