Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Livsfarligt att köpa deras retorik"

Publicerad: 2 november 2010, 16:51

Lena Sundström är nominerad till Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare med filmen ”Dom kallar oss rasister". För Resume.se berättar hon om arbetet med filmen och ger sin syn på medias bevakning av Sverigedemokraterna.


Ämnen i artikeln:

Stora JournalistprisetLena SundströmSverigedemokraternaTV4

Lena Sundström, nominerad till Stora Journalistpriset Foto: Linus Hallsénius/TV4

Dokumentären ”Dom kallar oss rasister” sändes i TV4 en månad innan valet. I filmen möter Lena Sundström Sverigedemokraternas väljare och besöker olika platser runt om i landet. De människor hon möter har tidigare hört av sig till henne, och har i olika utsträckning motsatt sig hennes åsikter.

Idag stod det klart att dokumentären är nominerad till Stora Journalistpriset. Motiveringen lyder:  ”För att på ett oväntat sätt ha gått i närkamp med sina antagonister och låtit dem avslöja sig själva”.

Resume.se träffar henne efter att nomineringen tillkännagavs ute på Djurgården i Stockholm.

Hur känns det att bli nominerad?

– Det är jättekul och otroligt skönt. Min spontana reaktion är att man sparar det för regnigare dagar, för det kommer blåsa mer en annan gång, säger Lena Sundström.

– Det här är en typ av idiotprojekt där man nästan går in i väggen.  Det är ganska tufft men samtidigt känns det också viktigt.

Hade du trott att det kunde bli en nominering på förhand?

– Nej det hade jag nog inte. Men jag skulle ljuga om jag sa att man inte alltid hoppas litegrann.

Vilken effekt har filmen fått tycker du?

– Jag är jätteglad, för jag tycker att det blev som jag hade hoppats. Det här är väldigt svåra ämnen som är ”randiga”. Det är aldrig svart eller vitt, och då är man rädd att det ska tolkas just svart eller vitt. Men så har inte varit fallet.

– Jag har fått enormt mycket respons från en massa människor, framförallt unga människor som vill prata politik. Jag brinner för att det alltid ska finnas en dialog,

Har du haft en dialog med de medverkande efter att filmen sändes?

– Ja det har jag, och det har väl varit ungefär som jag hade trott. Det var ingen av oss som trodde att vi skulle stå och kramas i slutändan. Det var inte det projektet handlade om. Det handlade framförallt om att jag var nyfiken på dem och jag de var nyfikna på mig, och nu fick vi en chans att lufta våra tankar och åsikter.

– Det handlar absolut inte om att jag ska försöka omvandla SD:s väljare. Det handlar om vuxna människor som går och röstar och kan tänka själva. Kontakten i efterhand har handlat om att de visste vad de gav sig in på.

– Jag har alltid varit extremt öppen med var jag står, och vi inledde alltid mötena i filmen med att banda var jag står och tycker.

Hur skulle du vilja recensera medias bevakning av SD?

– Jag tycker att det har varit lite konstiga försök till analyser efter valet där man har pratat om vad svensk media har gjort fel. Det är viktigt att sätta in det i en europeisk kontext, eftersom det här handlar om en utveckling som sker över hela kontinenten och vi är nästan sist på tåget. Det är inte så att hela utveckling beror på någon enstaka debattartikel, eller om vi har ställt rätt eller fel frågor. Det är mer långsamma förändringar i språk och tolerans mot främlingsfientlighet som jag är bekymrad över. Men än så länge tycker jag att debatten har väldigt sansad jämfört med den danska debatten.

Hur tycker du att vi ska fortsätta bevakningen nu när de kommer att sitta i riksdagen i fyra år framöver?

– Dialogen med väljarna är väldigt viktig och den måste fortsätta. Partiet har däremot sin egen agenda. Det är olyckligt när den här typen av ämnen landar i att ”det här är fel” och ”så kan man inte tycka”. Det är klart att man kan tycka hur man vill. Men då blir det aldrig så att man fortsätter föra resonemangen, och det var lite det jag ville göra i den här dokumentären.

– Många av de här människorna säger: ”vi är inte rasister”. Men då är det viktigt att ha insikten om att även om man inte är uttalat främlingsfientlig så kan man ändå vara det i praktiken. I slutändan dömer vi människor på utseende och generaliserar, och det är precis det vi inte ska göra.

– Det är viktigt att fortsätta ställa följdfrågor och inte köpa deras retorik. Det är livsfarligt.

– Till exempel i de här debatterna som handlar om att vi ska skriva ut etnicitet på förövare. Då måste vi ta den typen av påståenden och gå flera steg till. Till exempel Hur långt tillbaka då? Och så vidare.

Slutligen, vem vinner i kategorin Årets förnyare?

– Det får vi se, men nu drar jag till med en klyscha och säger att det känns otroligt hedrande att ha blivit nominerad. Man är så glad för det, och sen får man vara glad hela vägen fram tills det avgörs, säger Lena Sundström till Resume.se.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.