Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

LO öppnar för nya mediesatsningar

Publicerad: 15 juni 2009, 09:07

LO säljer aktiemajoriteten i Aftonbladet till Schibsted. Det låter dramatiskt, men innebär i praktiken inte särskilt mycket. Däremot öppnar LO för nya mediesatsningar.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetSchibsted

När LO sålde Aftonbladet till den norska mediejätten Schibsted 1996 behöll arbetarrörelsen aktiemajoriteten med 50,1 procent, men bara på papperet. Schibsted tog hela affärsrisken och nästan hela vinsten.

LO hade då preferensaktier som gav rätt till en fast årlig utdelning, på senare år 10 – 20 miljoner kronor. Däremot har LO rätt att utse chefredaktör och fastslå tidningens politiska linje.

Efter affären får nu LO 9 procent av Aftonbladet Hierta AB:s aktiekapital. Organisationen får två styrelseledamöter och tidningens socialdemokratiska prägel behålls på ledarplats.

LO har omkring en miljard kronor i företaget LO-Media: försäljningen av tidningshuset i Klara för över 20 år sedan gav 700 miljoner och Schibsted betalade sedan 350 miljoner kronor för tidningen.

Pengarna har inte använts till annat än satsningar i valrörelserna, men nu kan det bli ändring. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin flaggar i ett pressmeddelande för satsningar på medieområdet:
”Nu finns möjligheter att även göra nya satsningar på nyhetsförmedling och opinionsbildning.”

För Schibsted Sverige innebär det ett tydligare ägande. Med 91 procent av aktierna i Aftonbladet förfogar Schibsted över Aftonbladets kassa, vilket man i praktiken gjorde även tidigare.

De senaste åren har Aftonbladet gjort rekordvinster i storleksklassen 300 – 350 miljoner kronor. Med en konservativ värdering skulle företaget vara värt kring tre miljarder kronor och LO:s andel på 9 procent cirka 300 miljoner kronor.

Men nu faller Aftonbladets resultat dramatiskt och företaget genom ett lika dyrt som kraftfullt besparingsprogram. Samtidigt forceras sammanslagningen med Svenska Dagbladet, som blöder ekonomiskt, på nästan alla områden.

Så frågan är om inte LO de närmaste åren får en mindre utdelning på sina ”riktiga” aktier än de tidigare preferensaktierna?

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

AftonbladetSchibsted

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.