Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

LO-toppar ville tysta Aftonbladet

Publicerad: 5 april 2009, 17:11

LO har utövat skarpa påtryckningar mot Aftonbladet och vid flera tillfällen försökt påverka det redaktionella innehållet. Dessutom har Wanja Lundby-Wedin försökt tysta två av tidningens mest profilerade journalister.


Ämnen i artikeln:

Lena MellinAnders GerdinWanja Lundby-WedinLotta Gröning

Aftonbladets förre chefredaktör Anders Gerdin stod emot trycket.

I ägaravtalet mellan Schibsted och LO står det att LO har rätt att tillsätta den politiska chefredaktören. För Resumé väljer nu Aftonbladets tidigare chefredaktör Anders Gerdin att beskriva klimatet mellan Aftonbladet och fackbasarna Wanja Lundby-Wedin och Erland Olauson.
Anders Gerdin fick löpande ta emot synpunkter på både innehåll och med­arbetare under de tio åren som han var chefredaktör för tidningen.
Bland det mest graverande är LO:s tolkning att även krönikörerna ska räknas som opinionsmaterial och att Aftonbladets krönikörer då också skulle godkännas av duon Wanja Lundby-Wedin och Erland Olauson, som båda sitter i Aftonbladets styrelse sedan många år.
Vid flera tillfällen framförde de dessutom krav på att debattredaktören Lotta Gröning skulle sparkas och att den politiska kommentatorn Lena Mellin skulle hind­ras från att ha en avvikande åsikt från den LO-styrda ledar­sidan.
– LO ville stoppa Lena Mellin från att ha en annan åsikt än ledarsidan. Erland Olausson har drivit frågan, men det har gjorts med Wanjas samtycke. Lotta Gröning skulle inte få representera Aftonbladet i debatter och få vara med i andra medier,
Anders Gerdin är inte nådig i sin kritik.
– LO har gått in och försökt sätta munkavle på två av Aftonbladets mest profilerade skribenter. Det är skrämmande att ägaren till Skandinaviens största tidning inte förstår att detta äventyrar hela tidningens trovärdighet.

År 2006 skärpte LO tonen mot Aftonbladet och Anders Gerdin. Då krävde man dessutom att tidningen skulle skapa ett eget debattutrymme vikt för LO som skulle ligga på sidan tre i tidningen.
– Jag var negativ till det. Att göra en partimärkt opinions­sida skulle skada tidningens trovärdighet, dessutom är det ett attraktivt annons­utrymme och en sådan satsning skulle kosta en massa pengar. LO:s krav framförde man till styrelsens ordförande och därmed också till den andre ägaren, norska Schibsted. Men de höll emot och var på min sida och hävdade utgivarens ansvar för redaktionellt innehåll.
Enligt Anders Gerdin hamnade arbetet med en LO-vänlig ledarsida i Aftonbladet på is när han vägrade att ta fram en dummy som styrelsen kunde ta ställning till. I stället hamnade den uppgiften på Helle Klein och sköts upp ytterligare när hon gick på tjänstledighet.
– Jag kunde inte tänka mig att delta i det och lyckades förhala detta och behövde inte hota med min avgång. Jag tror den här frågan är aktuell fortfarande och att planerna finns, säger Anders Gerdin.

Aftonbladets nuvarande chefredaktör Jan Helin känner inte igen sig i den beskrivning som Anders Gerdin ger. Jan Helin menar att han aldrig har fått någon påtryckning från LO i något ärende.
– Sådana krav har aldrig framförts till mig. Ingen från LO har ringt mig i ett sådant ärende.
Däremot är inte Jan Helin beredd att dementera att en LO-vänlig debattsida skulle finnas i planerna.
– Vilka planer vi har på att de ska få en egen opinionssida är inget jag vill kommentera. Vad vi gör kommer att märkas, säger Jan Helin.
Lena Mellin kände inte till LO:s kritik.
– Jag förstår att ägarna vill ha ut något av sitt ägarskap. Jag tycker det är väldigt bra att Anders Gerdin såg till att det inte fick någon praktisk effekt.
Resumé har sökt Erland Olauson och Wanja Lundby-Wedin via LO:s pressek­reterare Joakim Jakobsson, tidigare ledarskribent på just Aftonbladet.

Claes de Faire

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.