Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Löfven twittrar inte - Hägglund sågar argumentet

Publicerad: 26 november 2014, 14:51

Stefan Löfven och Göran Hägglund har olika strategier när det rör att kommunicera via sociala medier.

Obamas digitala expert ger godkänt till alla svenska politiker för deras twittrande, förutom statsminister Stefan Löfven. Han twittrar nämligen inte. – Obamas twitterexpert i alla ära - men statsministern har inte tid, säger Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises, till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Göran HägglundTwitterBarack ObamaStefan Löfven

Det var under Internetdagarna Harper Reed, vars onlinekampanj ledde till seger för Barack Obama i det senaste presidentvalet, var i Sverige och lät sig intervjuas i DN.

Då tidningen bad honom betygsätta politers tweets från den svenska valkampanjen fick alla godkänt – utom statsminister Stefan Löfven.

– Men han har ett coolt namn, jag är säker på att han skulle klara sig bra. Det viktiga är att twittra, inte att fundera så mycket på vad man ska twittra, sa han till DN.

När Resumé kontaktar Stefan Löfvens pressekreterare för att ta reda på strategin bakom statsministerns frånvaro på mikrobloggen blir brist på tid det största argumentet.

– I likhet med vår tidigare statsminister har Stefan Löfven valt att inte twittra. Det finns så många andra kanaler att möta medborgare och väljare i. För att twittrandet ska bli bra behöver den som twittrar ha tid att kunna interagera – det har inte statsministern av förklarliga skäl. Det tror jag att folk förstår, säger Erik Nises.

Men personer som Carl Bildt är väldig flitig på att twittra – har han mer tid då än Stefan Löfven?
– Uppenbarligen.

En annan flitig twittrare är Kristdemokraternas partiordförande Göran Hägglund, tvärtom säger att det inte tar speciellt mycket tid i anspråk att använda mikrobloggen.

– Twitter är det roligaste sociala mediet. Jag knycker några minuter här och där under en transport eller i stället för att sträcka på benen, säger Göran Hägglund till Resumé.

Så du tycker inte att dåligt med tid är ett argument för att inte twittra?
– Det är en prioriteringsfråga. Man kan ta sig tid om man tycker att det är kul. Det finns många framstående personer med en välfylld almanacka som twittrar, säger han.

Göran Hägglunds bästa tips för att bli läst är att bjuda på sig själv.

– Jag tror att en rolig tweet läses med större intresse än den som inte är rolig. Det går inte att förställa sig själv utan allt måste bottna i den egna personligheten.

I stället för att använda mikrobloggen kommunicerar Stefan Löfven och hans medarbetare via sin Facebooksida, något Erik Nises menar inte kräver lika mycket interaktion och engagemang.

– Där går det lika bra att lägga upp en artikel som är lite lika gammal. Men det är bara sociala medier-experter som tycker att twitter är viktigt. Jag har aldrig träffat någon annan som klagar. De flesta aktiva, som till exempel journalister, har möjlighet att ställa frågor till statsministern i andra sammanhang. Det är viktigt att poängtera, säger Erik Nises.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.