Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lokaltidning bojkottar SD-annonser

Publicerad: 27 november 2013, 13:48

Sverigedemokraterna får inte annonsera i Nacka Värmdö Posten inför valåret 2014. Tidningsägarna motiverar beslutet med att partiets värderingar inte överensstämmer med tidningens. Nu planerar SD en motkampanj i sociala medier.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

När Sverigedemokraterna för en tid sedan ville annonsera i Nacka Värmdö Posten fick partiet nobben. Lokaltidningen, med bevakningsområde i Nacka och Värmdö, sydost om Stockholm, anser att partiets värderingar inte hör hemma på annonsplats i tidningen. Däremot handlar det inte om en redaktionell bojkott.

– Det här är helt och hållet ett ägarbeslut. Sverigedemokraternas politik stämmer inte överens med tidningens värderingar. Fick fick ett erbjudande och sade nej, säger tidningens styrelseordförande Eva Lena Berghamre till Resumé.

Hur ser du på risken att annonsbojkotten kan verka kontraproduktivt mot ert syfte?
– Jag kan inte kommentera det. Vi vill inte ha annonsintäkter från Sverigedmokraterna. De fick inte annonsera hos oss inför valet 2010 heller.

I samband med kyrkovalet tidigare i höstas anklagade Sverigedemokraterna Länstidningen i Södertälje, Helsingborgs Dagblad och Norra Skåne för att bojkotta partiets annonser. Något som tillbakavisades av samtliga berörda tidningars ansvarige utgivare.

Eric Myrin, vice ordförande SD i Nacka,  hävdar att Nacka Värmdö Posten inte meddelat partiet varför deras annonser inte är välkomna i tidningen:

– Vi skulle boka annonser till valet, och till en början gick det bra, men efter några dagar kom de med beskedet att de inte ville ta in våra annonser. Vi fick ingen mer motiveringen än att ägarna inte tyckte att det var lämpligt.

Hur ser du på att de inte vill ta in era annonser?
– Det är ett demokratiskt problem att neka ett visst parti att annonsera, eftersom det är den enda stora lokaltidningen i Nacka. Det är tydligt att vi behandlas annorlunda än andra partier. Visst, de har rätt att göra så här, men vi tycker att det finns ett journalistiskt ansvar även om man är ett privat företag.

SD kommer nu att driva kampanj mot Nacka Värmdö Postens beslut, i sociala medier.

Tidningens styrelseordförande Eva Lena Berghamre vill inte kommentera motkampanjen.

– Det tänker jag inte ens svara på, säger hon till Resumé.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.