Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lokaltidning jagade rosförsäljande romer

Publicerad: 26 oktober 2015, 13:17

Västerviks-Posten skrev om "påstridiga rosförsäljare".

Foto: Västerviks-Posten

Västerviks-Posten jagade "påstridiga rosförsäljare" i stan efter tips från läsare. "Tar risken att det uppfattas som oseriöst", säger redaktionschefen.


Västerviks-Posten är en edition av Länstidningen Norr Vimmerby tidning som ingår i koncernen Swepress Media. Tidningen har nu fått kritik för att ha skrivit om - vad de kallar - påstridiga rosförsäljande romer på stan. VP fick tipset om romerna från invånare i Västervik och gick då själva ut och testade om så var fallet.

”Vi tog en promenad i centrum och det tog inte lång stund innan vi också blev föremål för en minst sagt överväldigande uppvaktning. Men när vi försökte ställa frågor blev de helt plötsligt oförstående och kunde ingen svenska eller engelska, endast rumänska ville de tala. När vi tog fram kameran blev den man vi konfronterade dock aggressiv och det engelska språket flöt ut ur munnen på honom”, skriver de i artikeln.

Enligt Alf Wesik, redaktionschef på Swepress Media, har frågan debatterats i kommunstyrelsen och det är därför tidningen tar upp ämnet.

– Det handlar om en frågeställning som debatterats i just Västervik i minst två års tid. Den har behandlats av tjänstemän i Västerviks kommun och dessutom behandlats på allra högsta politiska ort, bland annat i kommunstyrelsen. Diskussionerna mynnade i ett förbud mot ”ambulerande försäljning”, vilket ju otvivelaktigt leder till att det blir en tolkningsfråga. Bland annat rosförsäljare. Dessa diskussioner föranledde massor av artiklar i ämnet i media i Västervik, skriver Alf Wesik i ett mejl till Resumé.

Ni tror inte att det finns risk att det uppfattas som oseriös journalistik?
– Jo, absolut den risken finns alltid. Men vi har som uppgift att förmedla de beslut som tas – och hur besluten påverkar vardagen.

Kommer ni att fortsätta granska på detta sätt?
– Nej. Våra granskningar av olika samhällsfrågor görs på olika sätt vid varje enskilt tillfälle, skriver Alf Wesik.

Swepress-gruppen är ett familjeföretag och här ingår bland andra Vimmerby Tidning, Linköpings Tidning/Kinda-Posten, Linköpings-Posten och Norrköpings-Magazinet. Bengt Ingemarsson är vd.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.