Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lönelyft för kvinnliga kommunikatörer

Publicerad: 14 januari 2015, 12:43

Nu ökar kvinnornas löner.

Foto: Colourbox.

1005 kronor mer i månaden tjänade kvinnor som jobbar som kommunikatörer 2014 jämfört med året innan. Däremot ligger kvinnors löner fortfarande i lä jämfört med mäns, enligt statistik från Sveriges Kommunikatörer. – Målet måste vara att män och kvinnor får lika lön för lika arbete, säger Jeanette Agnrud, kommunikationsansvarig på Sveriges Kommunikatörer.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Kommunikatörer

När Sveriges Kommunikatörer tar fram årlig statistik över löneutvecklingen i för deras medlemmar har kvinnornas lön ökat med 2,4 procent. En genomsnittlig lön låg i fjol på 42 540 kronor jämfört med 41 535 kronor 2013.

Men det är siffror som ligger långt under männens. En man som jobbar i branschen hade i fjol en inkomst på 46 153, jämfört med 46 576, där har det alltså skett en marginell sänkning på 0,9 procent.

– Vi hade hoppats på att löneskillnaden mellan könen skulle minska, men att den har minskat så pass mycket är väldigt trevligt. I den takten är vi snart i hamn, säger Jeanette Agnrud.

Varför det ser ut på det här sättet vet hon inte.
– Det är bara tredje året vi gör undersökningen på det här sättet. Studier kring de här frågorna visar att skillnaden är som lägst när kommunikatörerna är unga utan familj. Sedan stiger skillnaderna ju äldre de blir. Men vi kan hoppas att det här är ett trendbrott – det vet vi inte förrän några år, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas att vi kan se tillbaka om tio år och säga att 2014 var året då trenden bröts.

Sveriges kommunikatörers statistik visar också att egenföretagarna hade det tuffare i fjol än 2013. Där sänktes meddellönen från 42 427 kronor till 34 597 kronor, vilket motsvarar en procentuell förändring på minus 18,5 procent.

– Vi ser att våra medlemmar som är egenföretagare har fått mindre pengar, men den gruppen är väldigt liten. Om det är en effekt av den allmänna finansiella oron vet vi inte, säger Jeanette Agnrud.

Bland Sveriges Kommunikatörers medlemmar är till 80 procent kvinnor, alltså är det långt fler kvinnor som ligger till grund för statistiken än antalet män.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Kommunikatörer

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.