Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Löneuppror på VG

Publicerad: 17 november 2008, 07:17

VG Nett, Verden Gangs webbsajt, har 35 procents vinstmarginal.
Men redaktionen får minst lönepåslag av norska journalister. Deras miss var att de började löneförhandla efter finanskrisen.


Det är uppror på Schibstedägda VG Nett. Enligt Kampanje erbjöds redaktionen i förra veckan en lönehöjning som låg flera tusen kronor under vad journalisterna på papperstidningen har fått. En enig webbredaktion sade blankt nej till budet.

– Det är provocerande att Schibsted besparingar ska gå ut över en verksamhet med 35 procents driftsmarginal och ett överskott på över 1 miljon kronor per anställd i år, säger klubbordföranden Hege Lyngved Odinsen.

Tredje kvartalet hade VG Nett rekordmånga besökare men resultatet sjönk och kostnaderna steg. Förklaringen är finanskrisen och uppbromsningen i annonsering vilket ledningen för Schibsted hållit fast vid under löneförhandlingarna med VG Nett.

De andra mediebolagen inom Schibsted såg till att förhandla innan finanskrisen och fick relativt höga lönepåslag.

I dag ska båda parter träffas. Redaktionen kräver flera tusen mer i lön. Men kommer man inte överens träder lönediktatet in – en regel vid löneförhandlingar som innebär att arbetsgivaren bestämmer lönenivån.

På papperstidningen VG är man heller inte så nöjd. Schibested planerar neddragningar på 75 miljoner norska kronor.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.