Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lööf: ”Viktigt att behandla journalister lika”

Publicerad: 19 april 2013, 08:32

Annie Lööf.

Näringsdepartementet försökte ta udden av Aftonbladets avslöjande genom att istället ge uppgifterna till Ekot. Detta förnekades senare – felaktigt – av Annie Lööf i Konstitutionsutskott. Nu ber hon om ursäkt.


Ämnen i artikeln:

Annie LööfAftonbladetEkot

Aftonbladet granskade i fjol representationen på bland annat Näringsdepartementet, och hade begärt ut en sammanställning av de kostnader som departementen haft för intern representation. Men innan tidningen fick ut listan gick skickades den istället till Ekot, vilket av många tolkades som ett sätt att "ta udden" av avslöjandet.

Händelsen förnekades dock av näringsministern i ett KU-förhör. Enligt Ekot sa hon följande:
– Det här är mycket olyckligt. För det första vill jag säga att handlingen lämnades aldrig ut till Ekot.  

Så här säger hon nu, när det visar sig att handlingen faktiskt lämnades ut till radion först:
– Då måste jag korrigera mig så klart. Jag har gått på det underlag som mina medarbetare tagit fram, säger Annie Lööf till Ekot.
– Det är viktigt att behandla journalister lika. Jag har definitivt ingen annan uppfattning och kan bara beklaga om något annat har skett.  

Hon förnekar att hon medvetet ljög inför Konstitutionsutskottet. Men ordförande Peter Eriksson ser allvarligt på saken.  
– Rimligtvis kommer det innebära att KU är ännu hårdare och tydligare i kritiken mot Annie Lööf. Men också att granskningen kommer att fortsätta i viss mån, säger han till Ekot.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Annie LööfAftonbladetEkot

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.