Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Loppet inte kört för lokal-tv

Publicerad: 17 april 2014, 08:44

Peter Eriksson, ordförande i KU, och TV4:s vd Casten Almqvist.

Foto: Resumé (Montage)

En halvtimma efter att politikerna i KU justerat protokollet lade TV4 ner lokal-tv. Nu överväger Miljöpartiet att riva upp beslutet: – Inget är klart förrän klubban faller i riksdagen den 5 maj, säger andre vice talman Ulf Holm (MP) som vill minska TV4s reklamtid.


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietCasten AlmqvistPeter ErikssonNyhetsbolagetTV4

Den 8 april justerade Konstitutionsutskottet (KU) protokollet med betänkandet KU28 som behandlar elva motioner om radio- och tv-frågor. Där fanns motionen K388 från hösten 2012 av miljöpartisterna Ulf Holm och Mats Pertoft. Den föreslog att reklamtiden skulle minska från tolv till åtta minuter per timma samt färre reklamavbrott i långfilmer.

En minskning skulle innebära ungefär en miljard i mindre intäkter för TV4.

Frågan hade varit uppe i KU redan i maj 2012, då TV4-vd Casten Almqvists framträdande av utskottet uppfattades som ett löfte att behålla lokal-tv i utbyte mot oförändrade reklamregler.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna ville då minska reklamtiden och har majoritet i riksdagen, men nöjde sig med kompromissen att utreda frågan. TV4 kunde andas ut.

Först i december 2013 gav Kulturdepartementet utredningsuppdraget till Myndigheten för radio- och tv att utreda effekter av tv-reklamreglerna från 2008. Uppdraget ska redovisas den 1 december i år.

Men Miljöpartisterna gav sig inte, utan lämnade in en ny motion hösten 2012 med förnyat krav på minskad reklamtid. Först nu kom motionen upp till behandling i KU.

KU-ledamöterna, som redan 2012 uttalat sig kritiskt mot den myckna reklamen, valde nu att avstyrka motionen med hänvisning till den pågående utredningen. Den 8 april justerades betänkande KU28, som ska debatteras i riksdagen den 5 maj.

Bläcket hade knappt hunnit torka på KU28 innan TV4-ledningen slog till: klockan 0830 den 9 april kallades till personalmöte redan klockan 9. Där meddelades beslutet att lägga ner lokal-tv.

Det är knappast någon slump att den sedan drygt ett år planerade nedläggningen kommuniceras först när KU satt ner foten. TV4s omvärldsbevakare följer noga politikens mediefrågor och vet hur viktig lokal-tv är för politikerna. Men risken är att TV4-ledningen varit översmarta.

Reaktionerna blev kraftiga, inte minst från KU och dess ordförande Peter Eriksson (MP). Politiker runt om i landet har protesterat mot nedläggningen, som planeras till midsommar när valrörelsen just ska dra igång.

Ulf Holm är också besviken och förvånad över TV4s agerande, men pekar på att loppet inte är kört:

– Bara för att protokollet är justerat är inget klart förrän klubban faller i kammaren den 5 maj. KU kan när som helst väcka ett utskottsinitiativ och dra tillbaka betänkandet. De sammanträder den 29 april. Och i kammaren kan enskilda ledamöter yrka bifall till vår motion.

Tänker du göra det?
– Jag är inte på plats den 5 maj. Men det får i så fall bli en fråga för KU-folket, i första hand Peter Eriksson.

Resumé har sökt Peter Eriksson, som i dag i KU förhör statsminister Fredrik Reinfeldt om Nuonaffären, samt TV4s vd Casten Almqvist (även styrelseordförande för Nyhetsbolaget), som valt att inte ringa tillbaka.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.