Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

LRF Media och Egmont i plagiatbråk

Publicerad: 7 november 2012, 12:22

Till vänster annons för LRF Medias "Livet på landet förr", till höger annons för Hemmets Journals "Förr i världen"

Hemmets Journal ger ut boken "Förr i världen" som bygger på gamla familjebilder från Hemmets Journals läsare. Lanseringen upprör LRF Media och bokredaktören Karl Zetterberg som i sex upplagor har gett ut "Livet på landet förr", en bok med samma koncept. Enligt Hemmets Journals chefredaktör Håkan Ström tog han med sig idén från tiden på tidningen Land. – Det är inte hans idé, säger Karl Zetterberg till Resumé.


Ämnen i artikeln:

LRF MediaEgmont TidskrifterLand

Lagom till att julhandeln drar igång ger Egmont-ägda Hemmets Journal ut fotoboken "Förr i världen". Boken som lanseras som "Bästa julklappen" innehåller äldre bilder inskickade av tidningens läsare.

Sedan några år ger LRF Media ut boken "Livet på landet förr" som bygger på samma koncept. I maj utkommer en sjunde utgåva av boken, vars redaktör Karl Zetterberg nu anklagar Egmont och Hemmets Journal för plagiat.

– Jag blir chockad. I branschen tjuvkikar vi på idéer. Men här har de plagierat hela upplägget. Samma färg, typsnitt och koncept. Det är inget konstigt att man snor bra idéer. Vår bok har varit en kulturgärning.

För en vecka sedan uppmärksammade Karl Zetterberg Hemmets Journals boksläpp av "Förr i världen".

– Jag blev förbannad. Det är en billig stöd som visar att Hemmets Journal saknar självkänsla. Personer som har jobbat här tidigare har snott med sig idén. Nu kommer läsarna att tro att de gör en egen bok.

Karl Zetterberg har än så länge inte varit i kontakt med Hemmets Journal.

Kommer ni att vidta några åtgärder?
– Inte i nuläget. Att dra det inför domstol kommer inte att få någon effekt tyvärr.

Vad skulle du vilja se att Hemmets Journal hade gjort annorlunda?
– De kunde åtminstone vidareutvecklat idén. Deras bok bygger helt på vårt koncept .

Resumé ringer upp Håkan Ström som tidigare var chefredaktör på LRF-ägda tidningen Land. För tre år sedan lämnade han för att bli chefredaktör på Hemmets Journal som ligger under Egmont. Enligt Håkan Ström är idén med "Förr i världen" hans.

– Det var jag som drog igång projektet med "Förr i världen" under min tid på Land. Jag tog initiativet och startade lanseringen. Om de anklagar mig för stöld så har jag i sådana fall snott idén från mig själv, säger Håkan Ström till Resumé.

Hur ser du på att Lands bokredaktör anklagar er för plagiat?
– Det är lite konstigt eftersom jag startat upp boksatsningen från början. Då riktade vi oss till lands läsare. "Förr i världen" riktar sig till Hemmets Journals läsare. I vår bransch sneglar man alltid på varandra. Det finns till exempel hur många inredningstidningar som helst som liknar varandra. Jag tycker anklagelsen är fånig.

Har du någon förståelse för att  LRF Media:s bokredaktör är upprörd?
– Det blir man ju alltid när man tycker att någon snott ens idé. Men så är livet i massmedia. Den som tycker att det är jobbigt kommer att få det jobbigt.

Vad har ni vidareutvecklat från "Livet på landet förr"?
– Det är egentligen samma idé där vi efterlyser läsarnas bilder. Det är helt klart samma koncept. De påminner mycket om varandra.

Karl Zetterberg avvisar påståendet om att idén till "Livet på landet förr" skulle ha kommit från Håkan Ström.

– Han var chefredaktör, men idén var inte hans. Den har funnits på redaktionen i över tjugo år. Han tog beslutet att idén skulle sättas i verk, men han har inte kommit på idén. När han sedan tar med bokkonceptet när han flyttar till ett annat förlag har han ingen copyright på utseendet, säger Karl Zetterberg och fortsätter.

– Hade jag varit i hans sits så hade jag inte varit stolt över att göra en rip-off. Det finns inget personligt och ingen verkshöjd i deras bok.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.