fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

LRF Media slänger ut bloggare efter kritikstorm

Publicerad: 29 september 2015, 14:32

Efter hård kritik från lantbrukare stoppar LRF Media bloggaren David Appelgren på sajten Land.se. Det skriver ATL.

Ämnen i artikeln:

LRF MediaBloggareLandLRF

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Som en av sex bloggare var David Appelgren anlitatd av LRF Media för att driva trafik till sajten Land.se. Vid sidan av bloggen driver han Facebooksidan "Matfusket". Här publicerades inlägg med rubriker som "GMO allvarligaste matfusket", "Allergi kan bero på citronsyra", "Ost med antibiotika kan orsaka svullna ögon", "Färgämnen i mat och godis skapar hyperaktivitet" samt "Svenska jordgubbar giftiga". Alla har fått stor spridning, men enligt en granskning av Metro är inläggen både felaktiga och vilseledande. Något David Appelgren inte går med på.

Kritiken från lantbrukare mot att David Appelgren har fått blogga på Land.se har emellanåt varit hård.

"Han anställs alltså i VÅR organisation och ges en plattform på vårt virala flaggskepp. Nu är det JAG som funderar på mitt medlemskap i LRF", skrev mjölkbonden Mats Ekström i ett inlägg i Facebookgruppen Mjölkdebatten.

Nu rapporterar ATL att David Appelgrens blogg stängdes ner i måndags

– Efter den diskussion som varit kring bloggen har vi valt att stänga ner den. Men något definitivt beslut om bloggens framtid har inte fattats. Det kommer vi göra inom kort, säger LRF Medias förlagschef Johan Taubert till tidningen.

David Appelgren berättar för Resumé att han fick beskedet i fredags. Även om LRF Media inte framfört det till honom så tror han att beslutet att stoppa bloggen har sin bakgrund i ett inlägg där han refererade till en artikel i tidningen ETC. Här tog han ställning mot att suggorna, likt i Danmark, skulle få mindre utrymme.

– Jag uttalade mig att jag tyckte det var sorgligt om man går den vägen från LRF:s sida.

Du anser att LRF Media har vikt sig för kritiken?
– Det kan man lugnt säga och det är sorgligt eftersom jag har fått positiva reaktioner från ett hundratals tusen läsare. Det finns även ekologiska bönder som tycker om min linje och de ska väl också representeras? Den rösten behövs. Men bönderna av den gamla skolan har varit väldigt kritiska mot mig och mina åsikter.

Har bönderna inom den "gamla skolan" större makt inom LRF?
– De har uppenbarligen stor makt eftersom det slutade så här. Jag kommer att fortsätta driva en ekologisk agenda för mina 140 000 följare. Här är det ett fåtal bönder som skapat denna censur.

Vad säger du om den granskning som Metro gjorde. Den som fastställde att dina uppgifter var falska?
– Att de inte sitter på hela sanningen. Livsmedelsverket håller med matfusket om att det finns pencillin i Västerbottenost. I en annan text refererade jag till brittiska Livsmedelsverket när jag skrev om att färg och AZO-ämnen i godis och mat skapar hyperaktivitet hos barn. Då ringde Metro till Livsmedelsverket i Sverige och frågade dem, eftersom de inte gått ut med samma varning tog de mina uppgifter som lögn. Det är dålig journalistik.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev