Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lunarstrormgrundaren startar konkurrent till Sociala Nyheter

Publicerad: 23 juli 2014, 11:10

Rickard Eriksson ligger bakom Dagsaktuellt.se

Foto: Pressbild och skärmdump från dagsaktuellt.se

I april förra året lanserade internetentreprenören Ted Valentin den sociala aggregeringssajten socialanyheter.se som snabbt blev en succé. Nu kommer konkurrens när den tidigare Lunarstorm-grundaren Rickard Eriksson rullar ut dagsaktuellt.se som samlar de populäraste nyheterna inom respektive ämnesområde.


Ämnen i artikeln:

Ted Valentin

Rickard Ericksson grundade ungdomscommunityn Lunarstorm på 1990-talet och drev sajten under tio år innan han sålde sina aktier till Sten Mörstedt 2006.

I veckan öppnade han sajten dagsaktuellt.se. Rickard Eriksson beskriver själv sajten som en nyhetsförmedlartjänst som ger besökarna de "folkligaste nyheterna". Just folkligheten baseras på hur många interaktioner nyheter får i sociala medier.  Förutom att lista de mest interagerade nyheterna varje dag och veckovis, rankas även de medier som har mest framgångsrik spridning och de populäraste nyheterna utifrån utvalda ämnesområden.  

– Dagsaktuellt är ett gammalt hjärnbarn som egentligen började värka i huvudet 2006 när jag lämnat LunarStorm. I grunden handlar det om en fascination för journalistik och hur människor kommer ta till sig journalistik i framtiden. Det handlar också om ett nördigt intresse för data-mining, att kunna förädla och skapa bättre upplevelser med hjälp av till synes tråkig data. Något varje redaktion borde ägna mer huvudbry åt, säger Rickard Eriksson till Resumé.

Förutom dagsaktuellt.se håller Rickard Eriksson på att bygga upp utbildningsföretaget Dagtid håller jag och 2 kollegor på att bygga upp utbildningsföretaget Modig Academy tillsammans med två andra. Han hävdar själv att dagsaktuellt.se ännu inte är lanserad utan kan ses som ett pilotprojekt som utvecklas från dag till dag.

– Och som alltid ägnar jag mig åt nåt litet semesterprojekt för i huvudsak eget bruk, de stunder man har mellan man nattar barnen och somnar själv. I sommar var det dags att damma av Dagsaktuellt-idén. Så formellt är sajten i version 0.1. Långt ifrån färdig, med stora brister, men ändå ger den båda nytta och nöje för mig - och kanske en och annan vilsen surfare. En möjlighet för nära, kära och andra att följa en ny sajt födas live - pö om pö. Så svaret på din fråga är, nej, den är inte släppt, och den kommer aldrig släppas. Den är vad den är just nu, vilket förändras hela tiden. En lådbil som blir allt bättre där i garaget.

Ser du dig som en konkurrent till socialanyheter.se?
– Dagsaktuellt handlar främst om att få de folkligaste nyheterna inom de specifika ämnesområden du är intresserad av. När sajtens intelligens är tillräckligt intrimmad kommer den föreslå nyheter som kan tänkas intressera dig, men även ge dig nya infallsvinklar. Annars blir din världsbild för snäv. Den håller på att lära sig as we speak.

Vad är den största användarfördelen med sajten som du ser det?
– Det finns gott om sajter och appar som försöker servera dina dagliga mediala näringsämnen, men jag har tyvärr inte fastnat för någon än. Så jag slängde ihop nåt eget, för mig, på mitt sätt. Kort och gott ett lättsmält utbud av det viktigaste inom ett antal områden jag är intresserad av.

Din sajt omfattar just nu inte alla svenska sajter, vilka åtgärder skulle kunna förbättra dagsaktuellt.se ytterligare?
– Jag lägger till några nya källor varje dag. När sommaren är slut lär det nog vara ett ganska brett, heltäckande utbud.  

Hur ser du på möjligheterna att locka till dig annonsörer?
– Jag har inga sådana planer i dagsläget utan ser det som att jag genererar pengar till medierna genom att länka till deras nyheter. Sajten kostar inte heller några pengar att driva. Det här är ett lustprojekt och jag är själv väldigt intresserad av nyheter.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Ted Valentin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.