Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lundsberg: Nu får det vara nog!

Publicerad: 23 maj 2012, 13:13

Foto: Ulf Palm/Scanpix.

"Det måste finnas en balans och trovärdighet i granskningen". Det hävdar internatskolan Lundbergs rektor/verksamhetschef Staffan Hörnberg i ett öppet brev inför Uppdrag Granskning avslöjande i kväll om vad som egentligen sker på den prestigefulla internatskolan.


"Nu får det vara nog."

Så inleder  Lundbergs-rektorn/verksamhetens Staffan Hörnberg sitt öppna brev om Uppdrag Gransknings nya avslöjanden kring skolan.

Uppdrag  Granskning kommer med ett reportage i kväll om internatskolan  Lundsberg där en rad tidigare elever berättar om systematiska  kränkningar och att detta har pågått i generationer.

Uppdrag  Granskning uppger också att det strömmat in berättelser till  Skolinspektionen från före detta elever efter de första avslöjandena.

Så här säger Anna, som har hoppat av Lundsberg::
– De vet allting som händer på skolan. Men det är ingen som erkänner att de gör det.

Hon var endast 13 år då hon fick uppleva en invigningsrit som hålls av killarna:
– Vi satt där i trappan och så kommer det ut folk som gråter och en del springer ut nakna, säger hon till Uppdrag Granskning.

Enligt programmet är det framförallt de yngsta eleverna, som kallas tarmar, som drabbas av trakasserierna.

"Chrille" berättar bland annat hur han straffades när han inte tvättade de äldre elevernas fotbollsskor:
– De slog inte så hårt att man behövde åka till sjukhus. Det var bara för att läxa upp en.

En  annan elev gick det än värre för. Han blev brutalt misshandlad och  trots att skolsköterskan dokumenterade blåmärkena och han kunde peka ut  gärningsmännen ledde det inte till någon åtgärd.

Men nu slår alltså Staffan Hörnberg tillbaka inför kvällens program.

Han  är tydlig med att han välkomnar en öppen och opartiskt utredning och  har full förståelse för att debatten i media väckt både "frustration och  indignation".

Rektorn konstaterar dock att skolan är ett av 2  500 granskningsärenden och menar att det därmed är högst märkligt att  skolan är det enda som: "media verkar ha intresse för."

Han tar visserligen kritiken på största allvar, men menar att det måste finnas en balans och trovärdighet i granskningen.

Han  uppger också att skolans ledning, styrelse, personal, elever och  föräldrar lagt ned ett stort arbete på att gå igenom regelverk, rutiner  och styrdokument.

Han poängterar också skolans seriösa inställning  till kritiken framgår i den rapport som lämnades in till  Skolinspektionen per den 27 februari i år.

Han uppger att Uppdrag  Granskning under flera månader kontaktat föräldrar, elever, före detta  elever och personal, men att det är svårt att: "ringa in vad UG har  velat synliggöra, men mycket pekar på att man vill ifrågasätta  riksinternatens berättigande."

Han berättar också att skolan har haft ett öppet förhållningssätt och  öppnat upp skolan under 2,5 timme för journalisten och  programledaren Karin Mattisson, men han känner sig över övertygad om  att: "vi kommer att bli ansatta på ett sätt som väcker starka känslor  när programmet visas."

Vi har talat med Uppdrag Gransknings chef Nils Hanson. Han ber att få läsa igenom brevet för att sedan kunna kommentera det.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.