tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Lyfter Topphälsa – trots cancern

Publicerad: 10 maj 2013, 12:09

Pamela Andersson, chefredaktör på Topphälsa, fortsätter att kämpa mot hjärntumören. Foto: Peter Jönsson.

Den 13 mars, på hennes födelsedag, kom bakslaget.
Pamela Andersson, 48, fick veta att strålbehandlingen hade misslyckats – den elakartade hjärntumören vägrar ge med sig.
Samtidigt som hon nu genomgår en ytterst krävande cellgiftsbehandling svarar hon för en unik yrkesprestation genom att lyfta Bonnier-magasinet Topphälsa till nya höjder.

Ämnen i artikeln:

Pamela AnderssonTopphälsaMediaMedier

MH

Magnus Helander


Det borde vara omöjligt.

Pamela Andersson,
som egentligen fortfarande borde vara sjukskriven på heltid, jobbar 75 procent som chefredaktör för Topphälsa, trots sin svåra cancersjukdom. Faktum är att hon började jobba så smått igen redan tre veckor efter operationen i höstas.

Den tuffa träning som hon drog igång direkt efter beskedet om hjärntumören i somras har gjort att hon på ett närmast mirakulöst sätt kan leva ett relativt normalt liv där hon orkar jobba och ta hand om sina barn. En del cancersjuka som genomgår liknande behandlingar klarar knappt att gå upp ur sängen.

– Jag behöver vila vissa dagar, jag jobbar heldagar och försöker vara ledig en dag i veckan minst, säger Pamela Andersson.

Med hjälp av sin personlige tränare och nye pojkvän, Christer Skog, tränade hon 3-6 timmar om dagen för att komma i så bra fysisk form som möjligt till hjärnoperationen.

Det var det hon kunde påverka – och hon valde att ge allt.

Hon gick från en usel kondition – som en 60-åring som inte tränar – till en strålande fysik i klass med en aktiv 30-årings.

Tumören är rotad djupt inne i hjärnans talcentrum, och hon var förberedd på att varken kunna kunna prata eller skriva efter operationen. Men prata kunde hon direkt och skrivandet har gått bättre och bättre även om hon var oerhört frustrerad över att hon missade ord likt en dyslektiker till en början.

Pamela Andersson fortsätter på den inslagna vägen med den fysiska träningen. På måndag ska hon köra sitt första cykellopp, nio mil på en tuff bana. Detta mitt under cellgiftsbehandlingen som sliter ner röda och vita blodkroppar och tar hårt på skelettet.

En första cellgiftsperiod har inletts efter att läkarna konstaterat att strålningsbehandlingen inte gav önskad effekt. Hon fick mardrömsbeskedet på sin födelsedag, den 13 mars. Ett oerhört bakslag – hon hade trott att den del av tumören som fanns kvar efter operationen hade gett med sig.

Den 12 juni får hon veta om cellgiftsbehandlingen lyckats hålla den elakartade, aggressiva tumören i schack.

– Tumören får inte växa, det är den chansen jag har, säger Pamela Andersson som trycker undan sjukdomen med en imponerande inställning.

Hon låter sig inte nedslås utan håller fokus på annat så gott det går i stället för att fundera över läkarnas kommande dom.

– Till 99 procent tänker jag inte på det, allt enligt mitt sätt att inte lägga energi på det jag inte kan påverka. Men en procent av mig bryter ihop ibland och då tillåter jag mig själv att gråta ända in i kaklet. Då gråter jag av rädsla över att inte få se mina barn växa upp, över hur många år jag egentigen har kvar att leva, och jag gråter och gråter ända tills jag inte orkar gråta mera och då brukar jag alltid avsluta med att gråta över småbagateller som att jag inte orkar laga mat eller att jag inte kan hitta armbandet jag tänkte sätta på mig.

– Jag smågråter inte så ofta, jag gråter som jag lever: allt eller inget. På det sättet rensar jag kroppen från ledsenheten och orkar vakna glad igen.

Sjukdomen har lärt henne att skala bort oväsentligheter i tillvaron.

– Jag sållar bort allt som inte är viktigt. Jag har sämre tålamod i mitt yrkesliv, jag accepterar inte långbänkar och vill ha duktiga och proffsiga personer omkring mig. Jag har inget tålamod med gnällspikar och de som inte levererar som de lovar. Och jag har blivit extremt effektiv och skriver mycket kortare mejl, ha ha.

– Men saker som inte står i min makt skiter jag i. Jag blir inte stressad när jag står i en lång kö till exempel eftersom jag inte kan påverka det.

Hon säger själv att det var en ödets nyck att hon blev chefredaktör för Topphälsa.

– Det är sjukt – jag är "living the brand" så hann börja träna innan jag fick beskedet om sjukdomen.

Med tanke på att hälsa och träning är livsviktigt för henne kan det knappast finnas något mer lämpligt jobb än det som chefredaktör fär Topphälsa.

– Det är den bästa platsen jag kan vara på nu.

Och hon kan hämta mycket kraft från jobbet. Det är nämligen rejäl medvind för tidningen. Pamela Andersson har lyft Topphälsa, som redan gick bra under hennes nföregångare Frida Boisens ledning, till nya nivåer. De senaste mätningarna i Oresto har varit uppåt hela tiden i en bransch som mestadels går neråt.

Pamela Anderssons personliga ledare har gett tidningen en ytterligare och mycket uppskattad dimension.

Topphälsas andra nummer i år var det bäst säljande numret på fyra år. Och nästa nummer som kommer ut den kommande veckan är tack vare det höga annonstrycket det tjockaste i magasinets historia – 124 sidor.

Dessutom har träningsresorna i Topphälsas regi blivit en succé, och den delen av verksamheten ska nu utökas. Topphälsa är tillsammans med M-magasin och Family Living den titel på Bonnier Tidskrifter som går bäst.

– Det är otroligt skoj, vi är på rätt väg i en bransch som är otroligt tuff nu.

Hur ser du på framtiden?
– Jobbmässigt ser det fantastiskt bra ut, men jag är fostrad i Amelia Adamos anda och tänker inte sitta still i nöjd-hörnet. Tillsammans med redaktionen jobbar jag redan på olika nyheter som ska se till att ToppHälsa blir ännu starkare som varumärke och fortsätta att växa.

– Och privat, tja eftersom jag inte kan bestämma något om framtiden, allt hänger på om behandlingen lyckas – så passar jag på att leva under tiden. Jag njuter av mina barn och min pojkvän, jag njuter av vetskapen att jag har världens bästa vänner som finns där i både nöd och lust och jag glädjs för varje dag jag får. Jag är en fokuserad motståndare, så tumören ska passa sig. Slappnar han av för en sekund så vinner jag på upploppet!

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev