onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

M: Inget garanterad stöd för ny avgiftsmodell för Public Service

Publicerad: 6 november 2017, 10:18

Jan Ericson och Lars Beckman.

Foto: Riksdagen

"Att överväga införandet av en ny tvingande avgift till public service, utan att först se över hur en effektivare och kraftfullare granskning av verksamheten ska utformas, är helt enkelt orimligt", det menar de moderata riksdagsledamöterna Jan Ericson och Lars Beckman i Svenska Dagbladet.

Ämnen i artikeln:

Public ServiceRadiotjänstModeraterna

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Den 16 oktober lämnade Public Service-kommitén, där ledamöter från samtliga riksdagspartier finns representerade, förslag om att den tidigare tv-avgiften ska ersättas av en tv-skatt. Om förslaget skulle gå igenom skulle det innebära att Radiotjänst i Kiruna skulle läggas ned.

Utredningen har överlämnats till regeringen som har i uppdrag att ta fram ett lagförslag som riksdagen sedermera tar beslut om.

Nu går de moderata riksdagsledamöterna Jan Ericson, som sitter med i PS-kommitén, och Lars Beckman ut och menar att Moderaterna inte kan garantera sitt stöd till förslaget om tv-skatt.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver de:

"Inte minst är vi kritiska mot det faktum att direktiven för utredningens fortsatta arbete effektivt stänger möjligheten att även se över hur ett medieetiskt system för public service kan utformas. Att överväga införandet av en ny tvingande avgift till public service, utan att först se över hur en effektivare och kraftfullare granskning av verksamheten ska utformas, är helt enkelt orimligt".

Ericson och Beckman berättar att moderaterna ursprungligen föreslog att finansiera Public Service via statsbudgeten men då de inte fick stöd för sitt förslag gick de med på den kompromiss som slutligen presenterades.

"Det finns många olika åsikter kring vad Public Service ska ha för uppgifter. Inte minst finns en intressant ideologisk diskussion om det rimliga i att staten tvingar medborgarna att betala för medietjänster de inte vill utnyttja. Den diskussionen är å andra sidan tillämplig även när det gäller skattefinansierat presstöd, filmstöd och annat kulturstöd".

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev