Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

M-kritik mot presstödet

Publicerad: 14 september 2009, 07:35

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) går emot både sitt partiprogram och partiopinionen i frågan om presstödet. Men nu växer motståndet: – En förlegad modell, säger riksdagsledamot Hans Wallmark (M), som vill skrota stödet och reklamskatten.


Ämnen i artikeln:

Lena Adelsohn LiljerothModeraterna

truefalse

Använd presstödets 500 miljoner till att avskaffa reklamskatten, säger Hans Wallmark (M).

I förra veckan var en delegation från kultur­departementet i Bryssel för att diskutera presstödet. EU-kommissionen har konstaterat att stödet till SvD och Skånska Dagbladet, vardera 64 miljoner kronor om året, snedvrider konkurrensen och strider mot EU:s regler.
– Vi för en dialog med EU-tjänstemännen, säger Erik Kristow, politiskt sakkunnig på kulturdepartementet. Vår ståndpunkt ligger fast, pressstödet ska försvaras.

Erik Kristow är moderat och kan i sitt partiprogram läsa kravet på att avskaffa pressstödet. Men stödet är en fråga som trotsar all politisk logik.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har intagit de flesta på stödmarknaden före­kommande ståndpunkter innan hon förra året vek sig för lobbyisterna på Svenska Dagbladet och införde ett socialdemokratiskt förslag som hon nu försvarar, trots att EU-kommissionen hotar att dra Sverige inför EG-domstolen.

”Mucka inte med EU”

Folkpartiets Helena Bargholtz sitter i konstitutionsutskottet, som har att hantera stödfrågan. Nyligen varnade hon i en debattartikel på Politikerbloggen Sverige för att ”mucka med EU-kommissionen”:
”Det vore olyckligt att under det svenska ordförandeskapet inleda en rättslig strid med EU för att få behålla ett regelvidrigt statsstöd. En sådan konflikt skulle inte bara sabotera arbetet mot företagssubventioner i EU utan också fläcka det svenska ordförandeskapet rejält.”
– Alliansen borde snarast se på möjligheten att avveckla stödet, särskilt det orättvisa storstadsstödet. Tidningar som hamnar i djup kris borde i stället få ansöka om ett tillfälligt stöd, säger Helena Bargholtz:

Avskaffa reklamskatten
– Om vi avskaffar reklamskatten blir det mer annonser och ett stöd åt alla tidningar, även webbtidningar.

Folkpartiet vill alltså avskaffa stödet. Det avhåller inte partiets tidningsbolag Liab från att år efter år ta emot 2 035 000 kronor till partiorganet NU.
– Ett förtäckt partistöd, fnyser Allianskamraten Hans Wallmark, tidigare politisk chefredaktör på stödfria NST i Ängelholm.

Han vill ha bort presstödet helt, medan EU-kommissionen kan acceptera stödet på högst 17 miljoner om året till mindre tidningar.
– Presstödet är ett föråldrat system, säger han. Det finns knappt några andratidningar längre, de flesta ingår i förstatidningens koncerner. Stödet till vissa behjärtansvärda tidningar, som Haparandabladets finska utgåva, kan vi lösa med något slags kulturstöd. Och låt oss avveckla stegvis på ett par år så att Svenskan och Skånska Dagbladet hinner anpassa sig.
– Vi kan använda presstödets 500 miljoner till att avskaffa reklamskatten, säger Hans Wallmark. Alla finansministrar, oavsett partifärg, kräver ju att en avskaffad skatt ska finansieras.

Men hur kan man ha så skilda åsikter inom ett parti som Moderaterna?
– Vi är principiellt emot, men praktiskt för, fnissar Hans Wallmark. Jag ska i alla fall fortsätta argumentera emot stödet inom partiet, där möter jag inte mycket motstånd, och inom Alliansen.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.