Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

M-politiker rasar över SR-satirikerns knarkskämt

Publicerad: 9 augusti 2018, 07:33

Foto: Instagram / Punani_99 / Sveriges Radio

SR-satirikern "Punani_99" la ut en manipulerad bild på M-politikern Edward Riedl där det ser ut som att han tar droger i sällskap av sin 13-åriga brorsdotter.


Ämnen i artikeln:

InstagramSRPodcast

"Punani_99" beskrivs som en humorproduktion med fiktivt innehåll, som skildrar en 17-åring med faiblesser som sex och droger. Bakom karaktären står Nanna Olasdotter Hallberg, 26, som driver en podd och ett Instagram-konto i samarbete med Sveriges Radio.

Riksdagsledamoten Edward Riedl (M) har tidigare kritiserat kontot och tycker att "Punani_99" romantiserar droger på Instagram, vilket han anser borde vara en fråga för Granskningsnämnden. Nämnden granskar dock inte material som publicerats på sociala medier, utan endast det som sänts på radio.

Edward Riedl menar att det efter hans kritik uppstått ett drev mot honom, där "Punani_99" manipulerat hans privata bilder och fått det att se ut som att han tar knark. Det som fick bägaren att rinna över för Edward Riedl var när han såg sin 13-åriga brorsdotter på en av bilderna.

– När man tar steget – från en public service-plattform med nationell publik – att hänga ut min dotter samt min brorsdotter och manipulerar bilderna så att det ser ut som att vi tar knark, då har man passerat någon form av anständighetens gräns, säger Edward Riedl till Expressen.

Bilden har efter kritiken tagits bort på Instagram-kontot. Nanna Olasdotter Hallberg är ångerfull och menar att det inte alls var meningen att dra in Edward Riedls familjemedlemmar.

– Det gick lite snabbt där, jag borde inte ha gjort det. "Punani_99" är en fiktiv karaktär, och skämten ska sparka uppåt. Det här blev helt fel, det var inte alls meningen att dra in hans barn eller den här andra unga tjejen. Det känns jättejobbigt, säger hon.

Nanna Olasdotter Hallberg har tidigare varit aktiv i Feministiskt initiativs ungdomsförbund, Unga feminister, men hoppade av innan valet 2014. Hon hävdar dock att drevet inte har något med hans partitillhörighet att göra, utan att det hade varit samma om han varit vänsterpartist.

Julia Blomberg, tillförordnad programchef på P3, understryker att att Punani_99 är satir men håller med om att de gått för långt.
– I det här fallet gick hon över gränsen, och det ber vi om ursäkt för, säger hon till SR.

Alex Hartelius

Ämnen i artikeln:

InstagramSRPodcast

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.