Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Macchiarini polisanmäler läkare efter uttalande i Dagens Medicin

Publicerad: 12 oktober 2017, 14:50

I låten av Henrik Widegren som publicerades på Dagens Medicins sajt liknas Paolo Macchiarini vid en seriemördare.

(UPPDATERAD) I somras publicerade Dagens Medicin en artikel om en ballad kring Macchiarini-affären . Paolo Macchiarinis advokat Björn Hurtig skrev "grovt förtal" en polisanmälan som överlämnats till Justitiekanslern. Nu har JK lagt ner förundersäkningen.


Ämnen i artikeln:

Dagens MedicinJustitiekanslern

Det var den 27 juni som Dagens Medicin publicerade en intervju med läkaren Henrik Widegren om dennes ballad kring Macchiarini-affären. Nu har Paolo Macchiarini via sin advokat Björn Hurtig skrivit en polisanmälan där de klassar uttalanden i intervjun som "grovt förtal". Polisanmälan har överlämnats till JK som är ensam åklagare när det kommer till tryckfrihetsbrott. Det skriver Nyhetsbyrån Siren.

– Det här är allvarliga saker. Jag hoppas att JK tar upp detta och att ansvarig utgivare fälls, säger han i en kommentar till Nyhetsbyrån Siren.

I artikeln beskrivs sången om Paolo Macchiarini som ett "modernt skillingtryck" och en av textraderna i låten som också finns inbäddad i på Dagens Medicins sajt låter det "för det är inte lämpligt att seriemord sker i bra belysning på ett op-bord". Advokat Björn Hurtig hänvisar till att förundersökningen mot kirurgen lades ned i dag och att det där framkommer att "hans huvudskäl var att hjälpa patienter" och understryker att artikeln fortfarande finns uppe på sajten.  

Sent på fredagen beslutade justitiekanslern att inte inleda en förundersökning. "Endast i undantagsfall, om det anses påkallat från allmän synpunkt, får åklagare väcka åtal för förtal", skriver justitiekanslern enligt Sydsvenskan.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.