Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Macchiarini-reportern prisas för vetenskaplighet

Publicerad: 21 april 2016, 10:30

Bo Lindquist Dokumentärer om stjärnkirurgen Paolo Macchiarinis plaststrupar belönas för ”vetenskaplighet inom journalistiken” av IVA.


Ämnen i artikeln:

SVT

I januari i år sände SVT:s Dokument inifrån en dokumentärserie i tre delar om stjärnkirurgen Paolo Macchiarinis plaststrupar, med avslöjanden om luftrörsoperationerna på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Nu belönas reportern bakom dokumentären, Bo Lindquist, för sitt vetenskapliga synsätt i sin journalistik med Hans Bergström-priset, av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. Prissumman är 100 000 kronor.

Priset instiftades ifjol, då journalisten Anders Bolling på Dagens Nyheter knep vinsten. Här är motiveringen till Bo Lindquists utmärkelse, som grundar sig i flera av journalistens arbeten:

”Med egensinnig envetenhet har Bo Lindquist stått för en lång serie ögonöppnande dokumentärer för radio och television. ’Förädlade svenskar’ och ’Tystnaden i Phnom Penh’ är två av många som tvingat fram självrannsakan, nu senast följda av tv-serien ’Experimenten’ kring forskningsfusk i strid också med grundregeln ’Do no harm’. Bo Lindquists vapen är inte skjutjärn, utan ett energiskt undersökt och lugnt presenterat blottläggande av fakta.”

Priset kommer honom tillgodo den 1 juni 2016.

Mårten Färlin

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.