Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Maciej Zaremba får pris av Svenska Akademien

Publicerad: 5 mars 2008, 10:23

Svenska Akademien delar ut ett extra pris på 100 000 kronor till journalisten Maciej Zaremba.


Maciej Zaremba. Foto: Andreas Alfredsson.

Frilansjournalisten Maciej Zaremba, född 1951 i polska Poznan och i dag bosatt i Stockholm, tilldelades Stora journalistpriset 2006 i kategorin Årets berättare.

Nu tilldelas Zaremba ett extra pris på 100 000 kronor av Svenska Akademien. I ett pressmeddelande skriver Akademien bland annat:

"Maciej Zaremba har blivit mycket uppmärksammad för såväl enskilda artiklar som hela reportageserier där han skildrat samtiden ur olika perspektiv. Ett exempel är artiklarna om de svenska tvångssteriliseringarna på 1930- och 1940-talen medan andra handlat om svensk straffrätt, FN:s insatser i Kosovo, den svenska sjukvården och svensk fackföreningsrörelse. Våren 2008 är Maciej Zaremba åter aktuell med artikelserien ”Först kränkt vinner” i Dagens Nyheter".

Akademien har inte lämnat någon motivering.

– Det enda pris Akademien motiverar är Nobelpriset. När Akademien delar ut extra priser har man ingen motivering. Det har man aldrig i de här sammanhangen. Ger man ett pris på 100 000 kronor är det en värdering i sig, säger Odd Zschiedrich, ständige sekreteraren Horace Engdahls närmaste man på Svenska Akademien.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.