Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Maffia-duon” lämnar Norstedts

Publicerad: 16 mars 2010, 16:35

Lasse Wierup och Matti Larsson, författarna till Svensk maffia, bryter med Norstedts – i stället släpper de uppföljaren på det nya egna förlaget Reporto i höst. – Jag hoppas att vårt förlag kan bli en räddning för skickliga grävande journalister, säger Lasse Wierup till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

NorstedtsLasse WierupMatti Larsson

Matti Larsson och Lasse Wierup väljer bort Norstedts och startar i stället ett eget förlag. Foto: Lars Lindqvist/DN/Scanpix.

Svensk maffia, vars uppföljare släpps i höst på Wierups och Larssons nya förlag Reporto.

Boken Svensk maffia – kartläggningen av de kriminella gängen – har sålts i 350 000 exemplar. I oktober släpps uppföljaren (Svensk maffia – fortsättningen).

Men inte på Norstedts – författarna Lasse Wierup och Matti Larsson bryter med förlaget och startar i stället ett eget, med namnet Reporto Publishing.

– Vi är jättenöjda med Norstedts, men förlagsbranschen är ganska ålderdomlig. Traditionella förlag sitter och väntar på att författaren ska komma med mössa i hand. Vi vill sparra och coacha grävande journalister på ett professionellt sätt och vi känner att vi även vet hur vi ska marknadsföra böckerna på bästa sätt, säger Lasse Wierup, som menar att den grävande journalistiken har en given plats i bokform nu när det inte längre är lika lätt att få utrymme i pressen.

Lasse Wierup, med ett förflutet som reporter på Sydsvenskan, Aftonbladet samt DN, och Matti Larsson, vd och chefredaktör för Nyhetsbyrån Siren, är kritiska till de traditionella mediernas ”styvmoderliga behandling” av den undersökande journalistiken.

Det nya förlaget ska erbjuda skickliga grävreportrar att ge ut sina scoop i bokform.

Till helgen är det dags för grävseminariet Gräv 10 – och då ska Wierup och Larsson passa på att försöka locka potentiella namn till sig.

– Vi har kontakt med flera personer redan. Målet är att ge ut fyra bra faktaböcker om året minst, säger Wierup och tillägger att det ska vara stories som ”drar ner brallorna på fenomen och makthavare”.

Lasse Wierups kommande bok Kokain släpps av Norstedts om två veckor, men sedan är alltså samarbetet över.

Hur många exemplar hoppas ni sälja av uppföljaren till Svensk maffia?
– Jag vill inte sätta upp några försäljningsmål, men jag hoppas att de som läste svensk maffia även ska läsa uppföljaren.

Vad kan läsarna vänta sig?
– Läsarna får veta hur det gick för många i den första boken, för många går det ganska dåligt och en del har blivit mördade – men ändå växer gängmiljön snabbare än någonsin.

Peter Wilcke, förlagschef för fakta på Norstedts:

– Vi tycker givetvis att det är tråkigt att Lasse och Matti lämnar vårt förlag, inget snack om den saken.

– Vi vet att Lasse varit nöjd med oss som förlag men att han vill starta eget och vi önskar honom lycka till.

Hur hett är undersökande journalistik för er?
– Det är oerhört intressant för oss. Många gånger då tidningarna inte tar djupa grävtag är istället boken ett oerhört bra sätt att publicera den undersökande journalistiken på. Grävande journalistik i bokform kan vara fantastiskt.

Men Wierup hävdar att ni inte är tillräckligt aktiva i coachningen, bland annat?

– Det finns säkert saker vi kan bli bättre på, det jobbar vi hela tiden med.

Har ni nya intressanta namn på gång inom den här genren?
– Vi jobbar ständigt med att hitta nya spännande namn.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.