Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Maffiabokens författare stäms av dömd brottsling

Publicerad: 27 april 2011, 13:33

En 47-årig man som avtjänar ett flerårigt fängelstraff på Kumlaanstalten stämmer författarna Lasse Wierup och Matti Larsson bakom boken "Svensk maffia fortsättningen" för grovt förtal. I boken som utkom i november 2010 förekommer 47-åringen i ett eget kapitel där han beskrivs som Hells Angelsledarens Thomas Möllers "guldkalv". – Vi välkomnar den rättsliga prövningen, meddelar Matti Larsson i ett mejl till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Lasse WierupMatti Larsson

I stämningsansökan till Stockholms tingsrätt räknar 47-åringen upp flera avsnitt i kapitlet som i hans tycke beskriver honom och hans gärningar på ett mycket ofördelaktigt sätt.

– Agerandet är grovt då det rör sig om ett stort antal förtalsgrundade påståenden och med hänsyn till dess spridning, skriver 47-åringen i stämningsansökan.

*Affärsrelationen mellan honom och en utpekad bank och hur den inletts är både felaktig och kränkande, enligt 47-åringen. Det var banken som sökte hans hjälp för att dölja en latent kreditförlust. Bokens beskrivning, att banken ska ha finansierat hans skalbolagsaffärer, är därför osann och att det var han som låg bakom bankens "jättekrasch".

*Påståendet att 47-åringen skulle ha misshandlats av "muskelmän" inhyrda av kreditgivare är osann, hävdar han.

*Samtliga påståenden om en affärsman som i boken beskrivs ha förlorat tio-tolv miljoner kronor efter att ha lurats av 47-åringen är osanna, enligt 47-åringen.

Det är inte första gången som han väcker enskilt åtal mot någon. Enligt uppgifter i boken "Svensk maffia fortsättningen" stämde han för ett år sedan Kriminalvårdens säkerhetschef och en annan tjänsteman för grovt förtal.

Såväl tingsrätt som hovrätt ogillade det.

Förra året stämdes Lasse Wierup och och Erik de La Reguera av en 40-årig dömd brottsling för kränkande uppgifter i boken "Kokain". I vintras beslöt tingsrätten att lägga ned tryckfrihetsmålet då 40-åringen inte lämnat in kompletterande uppgifter till stämningen i tid var författarna har sin hemvist.

Lilian Andersson

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Lasse WierupMatti Larsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.