Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Maffians bankir" förlorar mot Lexbase

Publicerad: 8 juli 2014, 13:12

Torgny Jönsson

Foto: ReclaimJustice

Debattören och initiativtagaren till föreningen ReclamJustice, Torgny Jönsson, har förlorat i tingsrätten mot Lexbase. Han är tidigare dömd för ekonomisk brottslighet och går under epitetet "maffians bankir".


Ämnen i artikeln:

Lexbase

"Lexbase är ett påfund som vi har beslutat oss för att göra allt i vår makt för att stoppa."
Det skriver ReclaimJustice på sin hemsida.

Torgny Jönsson har yrkat att Jonas Häger i egenskap av ansvarig utgivare för Lexbase ska dömas för grovt förtal och även betala skadestånd till honom.

Han har också krävt Jonas Höger utan dröjsmål upphör med all publicering av svenska domstolshandlingar på just webbplatsen www.lexbase.se

Rätten menar att Yttrandefrihetsgrundlagen, YGL, säger att "myndigheter och andra organ inte får ingripa mot någon på grund av att han eller hon i ett radioprogram eller en teknisk upptagning har missbrukat yttrandefriheten eller medverkat till ett sådant missbruk."

Här likställer man radioprogram med information som vissa fall finns i databaser som "tillhandahålls allmänheten efter särskild begäran". Ett sådant fall är när utgivningsbevis har utfärdats för en verksamhet, enligt domen.

Rätten konstaterar att man i viss fall kan besluta om tvångsåtgärder när det gäller tekniska upptagningar, men det finns inte sådana åtgärder att tillgå när det gäller den som driver en databasverksamhet.

Torgny Jönsson har ett otal konkurser bakom sig och en rad fängelsedomar. Han brukar kallas "Maffians bankir".

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Lexbase

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.