Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Media

Magda Gad – krigets vittne

Publicerad: 22 Maj 2017, 09:28

Magda Gad.

Foto: Niclas Hammarström

Magda Gad är Sveriges ledande krigskorrespondent. Staffan Heimerson, 82 år gammal och med 34 krig i bagaget, besökte sin idol.


Ämnen i artikeln:

Staffan HeimersonMagda Gad

Hon inte bara har talang, det finns det många som har, men hon är egensinnig och modig. Hon har beskrivit sig själv som "en vildhäst som inte vill stå i en spilta". Som krigskorrespondent är hon motgiftet till vår tids hit-and-run-journalistik.

Hon har tålamod att stanna på en och samma plats. Länge. Nu sätter hon ner glaset med sött te på ett marmorbord i lobbyn på det hotell som jag installerat mig på. Hon säger med en röst som röjer att hon tycker att det är en djup tanke, en filosofisk position:
– Man ska inte bo på hotell.

Magda Gad lever som hon lär. Hon ger sig av till platser där ingen vill vara. Hon avskärmar sig inte från verkligheten. Hotellet är själva symbolen för ett avskärmat liv. Hon hyr ett kyffe och bor som folk mest. Hon säger att hon inte skriver innan hon kan sakfrågorna. Hon stannar länge.

Den numera normala reporterformeln är: Du kommer fram till krishärden en dag för sent. Du skyndar till Stortorget och hittar en "Ali Baba", ursäkta journalistjargongen. Denne förklarar passionerat: "We want freedom and democracy!" (önskan om demokrati betyder i många länder subventionerad limpa).

Reportern återvänder till sitt Sheraton, skruvar upp ac:n, tömmer minibaren och sänder sin rapport. Sedan hem till Stockholm igen, tvättstugan väntar.

Vill du läsa fortsättningen av det stora reportaget? Plocka upp ett ex av det senaste numret av Resumé. Ingen prenumeration? Lugn, det fixar du här.

Staffan Heimerson
red@resume.se

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Staffan HeimersonMagda Gad

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.